Un referent republicà a Sant Feliu
L'Ateneu Santfeliuenc es va inaugurar el 1881 per afavorir l'accés de les classes treballadores a la cultura
La formació a nens i adults seguint un model d'escola renovador ha estat una de les grans fites de l'entitat
Com molts altres, l'Ateneu Santfeliuenc va néixer de la necessitat d'accedir a la cultura. I és l'esperit que, 133 anys més tard, anima els 400 socis de l'entitat i l'equip que hi treballa a oferir més de vint tallers a nens i adults. “L'Ateneu el van aixecar i construir els socis per facilitar la formació d'adults i també la de nens. I seguim treballant amb l'esperit de ser una corretja de transmissió de la cultura”, explica Sussagna Artigas, presidenta de l'Ateneu Santfeliuenc des de fa tres anys, que destaca “l'oferta espectacular per a nens i grans” que té l'entitat.
L'Ateneu es regeix per l'assemblea de socis, els hereus dels que, el 1881, es van aplegar a l'Ateneo Libre del Llobregat, sorgit de sectors populars i obrers –el Casino era el punt de reunió dels veïns conservadors–. “Tot i que, d'acord amb els estatuts, l'Ateneu era apolític, valors propis del lliurepensament, el laïcisme, el republicanisme i la maçoneria impregnaven l'entitat”, assenyalen des de l'associació. Durant la segona meitat del segle XIX la majoria de la població no sabia ni llegir ni escriure, i per això l'Ateneu va obrir una escola pròpia per instruir la classe treballadora. Les classes es feien en horari diürn i nocturn per als dos sexes. Se seguia la filosofia de Ferrer Guàrdia i posteriorment de Pau Vila, fonaments de la renovació pedagògica que posteriorment es va viure durant la Segona República.
Superats uns inicis difícils, dominats per un clima de confrontació ideològica i la falta d'estabilitat en les juntes, l'Ateneu es va convertir en un punt de referència cultural. Al cafè es jugava a cartes i a escacs, els balls de piano i orquestra eren les activitats estel·lars, el teatre català i la sarsuela atreien força públic i a la biblioteca es llegia la premsa republicana.
El republicanisme federal va quedar afeblit en favor de l'enfortiment de l'anarquisme entre el 1917 i el 1923, i el debat ideològic es va traslladar a altres fòrums. Això va coincidir amb un canvi de nom: el 1917 l'Ateneo Libre del Llobregat es va convertir en l'Ateneu Santfeliuenc, fet que s'interpreta com un símbol de la moderació de l'entitat. La qualitat i el prestigi de l'escola de l'Ateneu van atreure les famílies benestants, i això va provocar una base social més variada i allunyada de la inicial. Això es va reflectir en unes juntes més conservadores, però l'ideal ateneista es va mantenir viu tot i les retallades de les llibertats de la dictadura de Primo de Rivera.
Les juntes dels anys vint es van dedicar a comprar patrimoni, tot i els problemes de finançament que hi va haver. Els socis van contribuir voluntàriament en la construcció d'un edifici propi, que es va inaugurar el 1924. Els grans referents continuaven sent l'escola, que donava formació a nois i noies durant tres graus; el teatre; el cafè, i l'envelat. El 1928 s'hi va celebrar la primera exposició de roses, i el soci i exalumne Pere Dot rebia reconeixements internacionals per les seves creacions en el món de les roses.
Arriba el 1931 i la Segona República. L'Ateneu es beneficia de la sintonia republicanista dels inicis, tot i les diverses opcions polítiques que s'encabien a l'entitat. Gran part de les juntes directives pertanyien a opcions moderades o conservadores, i es debatien qüestions com l'ensenyament o no de la religió. L'obrerisme va guanyar pes i va crear espais culturals propis dins de l'entitat, com l'Ateneu Cultural, de caràcter anarquista, i l'Ateneo Republicano Democrático Federal, del partit del mateix nom. També hi van entrar activitats com els escacs i el bàsquet, i hi va haver novetats com la creació de la Germandat, el 1933, amb l'objectiu de cobrir el dèficit de prestacions socials entre els socis.
Guerra i repressió
L'esclat de la guerra va suposar un trasbals a l'Ateneu Santfeliuenc per la marxa de molts socis al front. Les escoles de l'Ateneu es van incorporar al Consell de l'Escola Nova Unificada, que volia implantar un model únic basat en la gratuïtat, el laïcisme, l'ús ple del català i els principis racionalistes del treball i la fraternitat humana. Però el 25 de setembre del 1939 les tropes de Franco van entrar a Sant Feliu i va començar el negre període de la repressió i la pèrdua de llibertats. “L'Ateneu, una entitat que històricament havia tingut una significació republicana i laica, va ser espoliada i clausurada”, recorden des de l'entitat. Es van confiscar les escoles per a ús dels centres escolars nacionals i, a partir del 1940, per a l'escola parroquial Academia San Fernando. Només es va mantenir en funcionament la Germandat. Durant deu anys, en un periple comandat pel president Antoni Albertí, es va lluitar per la reobertura de l'Ateneu. La falta de funcionament va provocar que no es pogués acabar de pagar el crèdit contret per construir l'edifici. Finalment es va poder reobrir l'Ateneu amb el dur peatge de la pèrdua de l'escola. Hi va haver depuració de mestres, acusats de rojos i laics, alguns dels quals van ser empresonats. També van estar alguns mesos a la presó dos membres de l'última junta de l'època republicana.
Entre el 1950 i el 1980 es va viure un període dinàmic, tot i els esculls per poder gestionar tot el patrimoni. Es va projectar una gran sala per a espectacles i balls, però les dificultats econòmiques van aconsellar reformar la pista descoberta. A partir del 1950 es va recuperar el cafè i es van reprendre les activitats lúdiques. Es van crear el Cor de l'Ateneu i la secció de cultura, amb exposicions, conferències i actes culturals. També aplegaven molt públic els actes de les festes majors, amb envelat i orquestres. Als anys seixanta, però, les despeses econòmiques van fer que es deixessin d'organitzar balls. A més, el model associatiu tradicional va entrar en crisi i va desaparèixer la Germandat, el 1968. La mort de Franco va obrir la porta a noves expectatives i es va gestionar la recuperació de les escoles, un procés que va durar més del que s'esperava. Els primers anys de democràcia van dur al si de l'entitat la disjuntiva entre la tradició i la renovació. L'economia estava sanejada, però faltava un projecte transformador i va prevaldre la gestió pragmàtica de l'entitat. El 1994 va desaparèixer l'escola Sant Ferran pel canvi de gestió que el Bisbat de Barcelona va aplicar als 24 col·legis parroquials que tenia al seu càrrec. Paral·lelament a la recuperació patrimonial, es va renovar la junta, i el 1991, per primer cop, hi va entrar una dona, Maria Antònia Bigas.
Va continuar la programació de les activitats amb més participació i, a partir del 1996, l'Ateneu va començar una profunda renovació amb un nou equip directiu presidit per Magí Boronat. Es professionalitza –actualment hi ha tres persones contractades a temps parcial– i progressivament augmenta la base social. L'any 2000, amb la completa recuperació dels espais de les escoles, es posa en marxa el projecte Ateneu, espai de cultura i participació, gestionat amb l'Ajuntament. “Més de vint entitats tenen seu a l'Ateneu, a les quals oferim serveis i assessorament”, assenyala la presidenta, que destaca la necessitat de “treballar en xarxa”. Se suma així la proposta de les entitats a les set seccions pròpies. La música és una peça cabdal de la vida de l'Ateneu, que té diverses corals i, des del 2000, un cicle de jazz anomenat ContraBaix. El repte ara és “que la gent s'hi acosti més”, segons Artigas, que reconeix que l'Ateneu Santfeliuenc “és una entitat molt arrelada i alhora la gran desconeguda”. L'objectiu que s'ha marcat l'Ateneu és obrir-se més a la ciutat i rebre tot aquell que tingui qualsevol proposta cultural.
ATENEU
SANTFELIUENC
ANY DE FUNDACIÓ:
1881
POBLACIÓ:
SANT FELIU DE LLOBREGAT
NOMBRE DE SOCIS:
400