Societat

la crònica

Segell de qualitat

Feia goig veure ahir, a l'Escola d'Hostaleria de Girona, nassos i paladars fins, amb un cultura gastronòmica gran, irrefutable, com són els dotats Jordi Roca, del Celler de Can Roca, en qualitat de director del jurat; Xavier Lorés, de Can Simón de Lloret de Mar; Pere Massana, de la Massana de Girona; Marc Gascons, d'Els Tinars de Llagostera; Cristina Feliu, de l'Aliança d'Anglès i Javier Cabrera i Marlon Veite, d'Els Bracons, de Roses). Semblaven una fila de savis asseguts en una de les aules, molt semblant a un laboratori, esbrinant i traient fum per descobrir la pedra filosofal de la gastronomia. Una orquestra sota la batuta tècnica, en aquest grup de treball, del periodista gastronòmic Salvador Garcia-Arbós i Jordi Roca. Ahir era un dels dies de gran responsabilitat. Perquè, i comparacions a banda, aquests experts tenen un repte en participar en un projecte que vol impulsar, promoure i difondre en l'àmbit estatal i internacional els productes agroalimentaris d'alta qualitat de les comarques gironines. I això té un nom: el nou Segell Girona Excel·lent, impulsat per la Diputació de Girona, en col·laboració amb la Cambra de Comerç, el Patronat de Turisme i la Generalitat.

I el segell ja camina amb pas ferm amb aquest tast a manera de concurs, on un jurat format per cuiners, enòlegs i crítics gastronòmics han d'escollir una trentena de productes que tinguin uns estàndards de qualitat. Els guanyadors s'inclouran en una guia que es publicarà en diversos idiomes a principi de l'any vinent. Una guia que té, i segons paraules d'Antoni Guinó, com a representant de la Diputació –a més, vinculat professionalment al sector de l'hostaleria–, “d'acordar producte, gastronomia i paisatge”, en una ambiciosa operació de promoció, que vol traspassar les fronteres. Un segell que vol que els productors vagin més enllà de fer producte i que entenguin la necessitat de fer públic, amb eines com aquesta, l'excel·lència del que produeixen. Així ho va destacar Ferran Roqué, director dels Serveis Territorials del Departament d'Empresa i Ocupació a Girona, i que també van compartir Domènec Espadalé, president de la Cambra de Comerç i Eduard Berloso, com a representant del Diplab, però també com a regidor a l'Ajuntament de Girona.

En aquesta guia s'inclouran entrevistes als 16 xefs amb estrella Michelin de la demarcació de Girona, que recomanaran productes més locals i artesanals, de producció limitada i de caducitat curta, molt arrelats al territori i que hagin quedat fora de les bases del concurs, però que són excel·lents.

Ahir, de fet es va dur a terme el segon tast, corresponent al grup de productes de la Poma de Girona, Galetes i l'Anxova de l'Escala. El primer dels tastos, però, corresponent al grup de productes dels vins de la DO Empordà i dels olis de la DO Empordà, ja es va fer a l'escola d'hostaleria de l'Alt Empordà. Ara falta el de foie, els fesols de Santa Pau i l'arròs de Pals, que se celebrarà el 14 d'octubre a Santa Pau, i que estarà sota la batuta tècnica de Pep Nogué, escriptor, cerveser, vinater i licorer i divulgador de recerques de la cuina i les arrels gastronòmiques catalanes, juntament amb Joan Roca, xef del segon millor restaurant del món. Tot un luxe.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’escola bressol La Balca de Banyoles amplia a 107 les places

banyoles
Societat

Només un 27% dels municipis han fet el cens sobre l’amiant, segons el Síndic de Greuges

Barcelona
Medi ambient

Neixen sis pollets de corriol camanegre a la platja de Tamarit

Tarragona
Societat

Tanca temporalment la biblioteca Gabriel García Márquez per reparar “desperfectes”

Barcelona
judicial

Amnistiats els exregidors de Pineda condemnats per coaccions a un hoteler l’1-O

barcelona
societat

Presenten onze denúncies contra apartaments turístics il·legals a Tarragona

Tarragona
CULTURA

El Festival Mar d’Estiu es farà al Torrentó de Can Gelat de Santa Susanna

PINEDA / SANTA SUSANNA
societat

La Paeria aposta per a la millora de la gestió de les colònies de gats comunitaris

Lleida
Societat

Voluntaris treballen a Envall per a recuperar el poble

Envall