Societat

Més pobres i més malalts

La crisi afecta la salut de tres de cada quatre usuaris de la Creu Roja

El 20% fan menys de tres àpats diaris

El 64,6% tenen problemes per comprar fàrmacs

“Calgarantir la medicació a les persones més vulnerables”

Qua la crisi fa emmalaltir no és cap novetat. Si una persona no té recursos per arribar a final de mes i, a sobre, ha de cuidar un avi amb Alzheimer, el més normal és que es desesperi i acabi necessitant algun tipus de medicació. Els metges de capçalera i els serveis socials ja fa temps que ho denuncien i ja s'han publicat diferents informes en què s'alerta sobre aquesta realitat. Ahir, la Creu Roja va presentar el seu. Per primera vegada la institució ha dedicat l'estudi de l'Observatori de Vulnerabilitat a analitzar de forma monogràfica la relació entre crisi i salut. Ha entrevistat 1.026 persones d'entre els 18.858 usuaris atesos per l'entitat i els resultats han servit per constatar que el 76% –tres de cada quatre– de les persones en situació de vulnerabilitat senten que la crisi els ha malmès la salut. El 38,7% pateixen algun problema físic i el 68,5%, afectacions emocionals, que es tradueixen en el fet que un 31,3% de les persones enquestades diuen que ploren més que abans i un 40,4% es troben cansades per afrontar el dia a dia.

Les conclusions d'aquest estudi van ser presentades ahir pel president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, que va subratllar que la major necessitat d'assistència sanitària contrasta amb les dificultats de les persones en situació vulnerable per accedir als tractaments i a la medicació. El 64,6% dels enquestats tenen alguna dificultat o no poden pagar els medicaments prescrits pel metge i un 3,1% diuen directament que no s'ho poden permetre. “Caldria revisar els criteris actuals per garantir la medicació a les persones vulnerables”, va destacar Marquès, que entén que també haurien de tenir coberts els serveis d'odontologia i oftalmologia, ja que, segons els resultats de l'enquesta, el 81% diuen que no poden anar al dentista i el 73%, que no es poden canviar les ulleres per falta de recursos.

Més enllà de la incidència directa sobre la salut, la crisi està modificant també els hàbits de vida de les persones que es troben en una situació de pobresa. El principal hàbit que s'ha alterat és el de l'alimentació. El 91% reconeixen que han hagut de reduir la ingesta de carn i peix fresc i que ha substituït aquests nutrients “per altres de qualitat diferent”, en paraules de Marquès, que no va gosar dir que mengen pitjor.

L'estudi de la Creu Roja, però, és molt més precís i conclou que el 10,5% han optat per productes precuinats i que un 12,7% diuen que no mengen fruites ni verdures i un 17,1% tampoc carn ni peix perquè “no s'ho poden permetre”. Però potser una de les dades més impactant pel que fa a hàbits alimentaris és que pràcticament el 20% dels enquestats asseguren que mengen menys de tres àpats al dia. Un 16,3% diuen que viuen amb només dos àpats diaris i un 5,3%, amb només un. El 90% dels afectats ho fan per motius estrictament econòmics.

Un altre hàbit també molt alterat en una situació extrema és la son. El 66% dels enquestats dormen menys que abans i un 7,1% asseguren que necessiten medicaments per poder agafar el son.

Altres indicatius que il·lustren una davallada en la qualitat de vida dels usuaris de Creu Roja és una disminució del 40% de l'activitat sexual o que el 18% han deixat de fer esport i un 24,6% han decidit no tenir més fills.

Davant d'aquesta realitat, el president de Creu Roja va recordar que l'entitat està reforçant els projectes que tenen a veure amb la salut dels col·lectius més vulnerables. Marquès va insistir en la campanya l'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil, una gran crida d'ajuda dirigida a la gent però també a les empreses per aconseguir més fons per a aquesta causa.

L'objectiu de l'entitat, amb un pressupost anual de 60 milions d'euros, és arribar a recaptat un milió d'euros amb aquesta campanya. Durant el 2013 va distribuir ajuda alimentària a més de 231.000 persones, de les quals 56.000 són infants.

D'altra banda, l'octubre del 2013, la Creu Roja va posar en marxa un programa d'ajuts sanitaris per al finançament de tractaments mèdics, amb què s'ha aconseguir pagar la medicació a 213 persones amb malalties cròniques, amb una inversió de 27.959 euros.

Fins ara, aquest programa d'ajut per pagar la medicació s'ha dut a terme només a la ciutat de Barcelona, però a partir d'ara l'entitat té la intenció d'ampliar-lo a altres ciutats de Catalunya amb l'objectiu de donar la màxima cobertura a aquesta mancança.

Actuacions urgents per intent de suïcidi

Durant el procés d'elaboració de l'estudi presentat ahir, els voluntaris de la Creu Roja s'han trobat quadres de desesperació greus que han obligat a fer una intervenció urgent per evitar un possible suïcidi. Un 15,5% dels enquestats han assegurat que “de vegades pensen que no paga la pena viure” i un 3,7, que ja no troben sentit a seguir lluitant. L'entitat continua fent el seguiment d'aquestes persones.

Creix la pobresa energètica

El 61,8% de les persones enquestades en aquest estudi de la Creu Roja afirmen que tenen dificultats per poder mantenir la temperatura de la seva llar, principalment a l'hivern. El 21,6% no ho poden fer mai. L'any 2011 el percentatge de persones que patien el que ja s'ha qualificat com pobresa energètica era del 42%, el que vol dir que s'ha produït un increment del 20% en només tres anys.

El president de la Creu Roja a Catalunya, Josep Marquès, va recordar que l'entitat ha arribat a un acord amb Aigües de Barcelona segons el qual aquesta empresa descompta els imports de consum d'aigua a les persones vulnerables mentre els impostos els assumeix Creu Roja. De moment no hi ha cap pacte semblant amb Endesa ni amb Gas Natural, encara que el president de Creu Roja a Catalunya ha indicat que s'han començat les negociacions amb aquestes dues grans companyies.

Milagros Sánchez

“Tinc dificultats per agafar el son; penso què passarà demà”

“La Milagros té 61 anys i està a l'atur. Fa quatre anys que es dedica només a cuidar el pare de la seva filla, de qui s'havia separat. Va tenir un ictus i té una discapacitat del 76%. Els únics ingressos de què disposa són un ajut de 426 euros que percep la Milagros i la pensió d'invalidesa del Mario. “He hagut de canviar de ritme de vida. Abans era una persona independent, treballava i no tenia cap càrrega”, explica la Milagros. Però tot té un límit. La seva salut també. “Tinc dificultats per agafar el son; penso què passarà demà.”

Margarita Gloria

“O mengen els nens o em medico jo. I, és clar, primer són els fills”

“La Margarita Gloria té 44 anys i tres fills al seu càrrec. Viu en un pis de lloguer i treballa a temps parcial. Els seus ingressos no li arriben per poder pagar les despeses bàsiques. Fa poc ha estat de baixa perquè se li ha agreujat la diabetis que té, en no poder pagar la medicació que necessita. S'ha d'administrar, i tot i que la Seguretat Social li cobreix el 50%, va arribar un moment en què ja no podia fer front a l'altre 50%. “O mengen els nens o em medico jo. I, és clar, primer són els meus fills.”

Manuela Cervera

“No he pagat lloguer, el nen necessita ulleres i és prioritari”

“La Manuela té 48 anys i ja té 7 fills i 7 néts. Viu amb el seu marit, que està a l'atur, i tres filles de 18, 16 i 14 anys. Viuen amb una renda activa d'inserció de 645 euros, insuficient per cobrir totes les despeses. Fa poc va haver de comprar unes ulleres al seu nét més gran. Així que va deixar de pagar el lloguer. “No he pogut. El nen necessita les ulleres, i això és prioritari.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.