Societat

Salut confirma la presència de legionel·la en una torre de refrigeració d'una empresa privada de Sabadell

La instal·lació estava tancada des del passat diumenge davant la sospita que fos un focus d'infecció

El departament dóna per “controlats” els dos brots de la malaltia al Vallès Occidental

Salut ha confirmat aquest divendres la presència del bacteri de la legionel·la en una torre de refrigeració de Sabadell, que ja es va tancar el diumenge passat davant la sospita que pogués ser el focus de la infecció. A més, ha assegurat que els dos brots de la malaltia, a Sabadell i Ripollet, ja estan “controlats” perquè gairebé una setmana que no es registren nous contagis. L'episodi de la malaltia al Vallès Occidental ha causat vuit víctimes mortals, cinc a Sabadell i tres a Ripollet.

El secretari de l'Agència de Salut Pública, Antoni Mateu, ha assenyalat que els primers anàlisis assenyalen que l'origen del focus del brot de Sabadell pot ser una torre de refrigeració que pertany a l'empresa Tratamientos Térmicos Carreras (TTC), en la qual s'ha trobat “una colonització important” de legionel·la. De moment, però, cal esperar més resultats per determinar si es tracta del focus principal o és una torre que ha estat infectada a causa d'una altra instal·lació.

Mateu ha explicat que si es confirma que aquesta torre de refrigeració és el focus principal, l'empresa pot arribar a pagar una sanció d'entre 60.001 i 500.000 euros. En canvi, si es determina que no és la causa original però que no ha complert algun protocol de neteja o seguretat, la sanció pot anar dels 3.001 als 60.000 euros.

L'empresa està situada molt a prop de l'estació Sabadell Estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) i just al costat de la Rambla Ibèria, una via molt transitada però que actualment, i des de fa uns mesos, es trobada tallada al trànsit.

Mentrestant, i a l'espera de nous resultats del laboratori, el departament de Salut continua amb la hipòtesi que els dos brots de la malaltia al Vallès Occidental tenen orígens diferents. És per això que està buscant un altre focus que pugui haver causat els 5 infectats de Ripollet.

Mateu ha avançat que aquest dilluns 29 de setembre és probable que ja es tinguin les analítiques ambientals practicades a les instal·lacions amb possible implicació de Sabadell. Per conèixer els resultats de les de Ripollet caldrà esperar fins al 3 d'octubre. Això no obstant, els resultats de les proves biològiques realitzades a mostres dels pacients no es coneixeran fins al 6 d'octubre aproximadament, data en la que es podrà saber si es tracta d'un sòl brot o de dos.

Brots controlats

Mateu ha enviat un missatge de tranquil·litat als habitants d'aquestes dues poblacions i ha explicat que els dos brots es poden donar per controlats, ja que fa gairebé una setmana que no apareixen nous casos. Amb tot, ha volgut ser prudent i ha informat que cal esperar 20 dies per donar el brot per tancat des d'un punt de vista epidemiològic. “Volem arribar al final de la investigació, tenim esperances de trobar, en qualsevol cas, el responsable que ens ha portat a aquesta situació tan greu”, ha puntualitzat.

Onze persones continuen ingressades, la majoria a l'Hospital Parc Taulí de Sabadell. En les darreres 24 hores s'ha produït 3 altes més respecte al aquest dijous. Tot i això, Salut ha remarcat que encara podria aparèixer algun cas seguint el patró epidemiològic previst.

La subdirectora general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública, Mireia Jané, ha avançat que dues de les persones ingressades es troben en estat greu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.