Societat

Tarragona ultima els preparatius del concurs de castells

25.000 persones ompliran l'antiga plaça de braus durant el cap de setmana

Una trentena de colles participen en el certamen, que compta amb 350 periodistes acreditats d'arreu del món

Compte enrere a Tarragona per al XXV Concurs de Castells. L'organització treballa sense descans a la Tarraco Arena Plaça per poder acollir les prop de 25.000 persones, entre castellers i públic, que l'ompliran durant aquest cap de setmana. Una trentena de colles concursaran en el certamen, una xifra rècord que converteix aquesta edició en la més participativa. Gairebé 350 periodistes d'arreu del món seguiran l'esdeveniment, especialment la jornada de diumenge, en la qual actuaran les 12 millors colles del moment. Amb un impacte econòmic de 3 milions d'euros, el concurs pretén anar més enllà de la pura competició i esdevenir tot un aparador del fet casteller enmig d'un ambient festiu i popular.

El diumenge del primer cap de setmana d'octubre dels anys parells té lloc el tradicional concurs de castells. Hi concursen les agrupacions més ben situades del rànquing casteller -a excepció dels Minyons de Terrassa, que declinen la invitació any rere any. Un total de 30 colles prendran part enguany en el certamen -18 actuaran dissabte a la tarda i les 12 restants, ho faran diumenge. De fet, el concurs va arrencar oficialment aquest diumenge passat, amb una primera actuació a Torredembarra. El bon estat de forma de la majoria de les colles del món casteller fa preveure que el concurs esdevingui, segons recull el seu eslògan, 'l'espectacle casteller més gran del món'.

El director del certamen, Xavier Gonzàlez, ha afirmat a l'ACN: “Movem xifres grans que fan respecte, prop de 14.000 castellers i 10.000 espectadors entre dissabte i diumenge”. “Apostem per un nou format més participatiu, amb colles punteres i de més modestes, quan abans, des dels anys noranta i fins pràcticament l'any 2010, era molt més competitiu”, ha afegit. En aquest sentit, si anys enrere les colles, per poder guanyar, s'arriscaven fins a l'extrem que les caigudes de castells eren una tònica habitual, ara es valoren molt més les construccions que s'acaben descarregant. “Era una diada típica de moltes caigudes i ara aquest mite que portàvem penjat de fa temps ja no és així”, ha dit.

Els Castellers de Vilafranca s'han emportat el concurs en les darreres sis edicions. La lluita pel podi és, probablement, el principal focus d'atenció, si bé n'hi ha d'altres, com ara quantes colles es llançaran a la gamma extra o com es resoldrà la rivalitat entre les tres colles barcelonines. La Vella dels Xiquets de Valls serà l'encarregada d'obrir diumenge el concurs -després de la ronda conjunta de les colles que optin per un castell inferior al 4 de 9 amb folre-, i la Jove Xiquets de Tarragona tancarà ronda. Com és habitual, les colles disposen de cinc oportunitats -és a dir, rondes- i puntuaran els tres millors castells. En municipis castellers com Valls o Badalona hi circulen porres del concurs.

La competició començarà a les deu del matí tot i que s'obriran portes una hora abans. Amb un pressupost de 400.000 euros, el certamen atrau enguany un centenar de mitjans de comunicació -amb notable presència internacional, des de la BBC a la televisió pública japonesa. Per a la jornada de diumenge sempre hi ha més demanda que oferta, i sovint part del públic no pot accedir al recinte. “La Tarraco Arena és el lloc òptim i té un component sentimental”, ha defensat Gonzàlez. “En la primera edició, de l'any 1932, Pau Casals era jurat del concurs”, ha recordat. “El concurs, sense la plaça, no s'entendria, i el fet que no hi càpiga tothom, també forma part del seu encant”, ha conclòs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia