Competència als polígons de Badalona
canvis La modificació de la trama urbana consolidada permet crear zones comercials noves
Els botiguers es mostren indignats amb la mesura
CiU, el PSC i ICV-EUiA han anunciat que hi presentaran al·legacions
Els botiguers lamenten que
no se'ls n'hagi informat abans
Badalona ha començat la tramitació que permetrà instal·lar comerços al detall en zones de la ciutat fins ara reservades a la indústria, a partir de l'ampliació de la trama urbana consolidada i la modificació del pla general metropolità. La proposta, debatuda en l'últim ple municipal, inclou tres realitats que es volen presentar a la comissió d'Urbanisme de la Generalitat perquè les aprovi en un mateix conjunt. Per una banda, hi ha el sector del polígon de Montigalà, ocupat majoritàriament per empresaris de la moda que es dediquen a la fabricació i a la venda majorista, però que si la proposta tira endavant també tindran la possibilitat de vendre al detall i afegir-se així a l'activitat de la resta de grans superfícies comercials que fa anys que van convertir Montigalà en la gran botiga de Catalunya.
També es presenta una proposta de modificació de la trama urbana consolidada als barris del Gorg i la Mora, una zona que havia estat eminentment industrial, però que la transformació del port ha envoltat d'espai residencial i on els canvis plantegen la possibilitat d'instal·lar-hi activitat comercial. La tercera modificació, que és la que l'oposició municipal veu amb més bons ulls, se situa al barri de Morera, on un promotor privat que té previst construir un centre especial de treball vol instal·lar un supermercat per sufragar l'operació urbanística.
“Reivindicació històrica”
L'alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, assegura que la modificació té el suport de la Generalitat i, en el cas de Montigalà, es dóna resposta a una “reivindicació històrica”. Pel que fa als barris del Gorg i la Mora, justifica la seva inclusió dins la trama urbana consolidada pel fet que són zones en transformació molt a prop de noves promocions residencials i argumenta que “permet la regeneració del teixit industrial d'aquests barris, sorgits de la lògica industrial dels anys setanta i vuitanta, que té poc a veure amb el desenvolupament actual dels sectors industrials de la ciutat”. La mesura, però, no ha agradat als partits de l'oposició ni als botiguers de la ciutat.
El grup de CiU va votar favorablement en l'aprovació inicial de la mesura, tot i que el president del grup, Ferran Falcó, assegura que es tracta d'un “sí amb matisos”. Donen suport a la regulació de zones com ara el Gorg, però no veuen clar que els empresaris tèxtils de Montigalà hi venguin al detall. “Entenem que s'ha de posar al dia la qualificació per adaptar-se als usos del polígon, però no creiem que s'hi hagi de vendre al detall”, explica Falcó, i avança que el seu grup presentarà al·legacions contra “alguns punts” amb què no estan d'acord. De tota manera, descarten taxativament que es puguin ampliar a usos comercials els polígons industrials de Canyadó i Bonavista “com inicialment pensava fer el PP”, assegura Falcó.
Al PSC tampoc no ho veuen clar i, per això, el seu vot inicial va ser contrari a la proposta. Josep Duran, regidor del PSC durant l'últim ple municipal, manté que “una promesa electoral d'Albiol als empresaris tèxtils no pot ser l'excusa per obrir la porta a una transformació tan important de teixit industrial en comercial”. A més, creu que “no es pot plantejar un canvi com aquest sense haver fet abans un estudi d'impacte econòmic”. En el mateix sentit s'expressa el grup d'ICV-EUiA, que s'oposa rotundament a uns canvis que, en paraules del regidor Àlex Mañas, representen “un atemptat contra el comerç local de la mida de la liberalització que va fer Esperanza Aguirre a Madrid”. El grup ecosocialista lamenta la “resignació” de l'equip de govern i l'acusen de “pensar que no es poden atraure noves activitats econòmiques més enllà del comerç”. A més, anuncien que hi presentaran al·legacions i esperen que el procés s'allargui prou perquè “es pugui tornar a debatre en el pròxim mandat”.
Rebuig frontal
El col·lectiu més indignat per la modificació és el petit comerç. En el seu nom, el president de la Federació d'Associacions de Comerciants de Badalona, Joaquín Nocete, assegura que no han rebut cap informació de la intenció de l'Ajuntament d'ampliar les zones comercials. El col·lectiu, que aplega més d'un miler de botiguers de set zones comercials de Badalona, se sent especialment perjudicat per la mesura i acusa el govern municipal de “no defensar el petit comerç”. “En aquesta ciutat els problemes se solucionen donant permisos per instal·lar noves grans superfícies”, es lamenta Nocete.
La federació també té previst presentar-hi al·legacions. Tothom que ho vulgui, disposa de 30 dies per presentar-ne.
“Volem regularitzar la situació”
El empresaris de Pronto Moda Montigalà asseguren que la modificació urbanística respon a una petició del col·lectiu, que fa disset anys que ven productes tèxtils a l'engròs i encara no té llicència d'activitat, segons explica Ángel Mor, empresari del polígon. Mor assegura que no tenen intenció de posar-se a vendre com a minoristes, almenys de manera generalitzada. “Jo no penso obrir un dissabte per vendre tres peces de roba si tinc clients que me'n compren 400”, argumenta aquest empresari, que hi afegeix que s'ha fet una “mala interpretació” de les reclamacions del col·lectiu. Mor també explica que la regulació facilitarà llogar les naus desocupades de la zona. “Volem tenir possibilitats de llogar les nostres naus en cas que el negoci no ens funcioni i fins ara només ho podíem fer a altres empreses tèxtils.” Per això, esperen que si els canvis proposats pel govern tiren endavant puguin aprofitar l'arribada de nous negocis d'aquest tipus a la zona.