Consum
Begues estrena l'Encantada
Un cervesa neolítica
La cova de Can Sadurní, a Begues, dóna un altre fruit, la cervesa més antiga d'Europa, elaborada a partir de les dades que ha tret a la llum l'excavació
Part dels guanys de la comercialització de l'Encantada es destinaran al projecte de recerca arqueològica
És una cervesaamb ordi maltat, artemisa, marialluïsa, móres i mel
“Ens hem permès imaginar com seria la cervesa prehistòrica que es bevia fa 6.300 anys...” És l'Encantada, la cervesa neolítica de Begues (Baix Llobregat), recreada a partir de les troballes arqueològiques de la Cova de Can Sadurní. La col·laboració entre l'Ajuntament de Begues, l'Institut de Cervesa Artesana (ICA) i el Col·lectiu per a la Investigació de la Prehistòria i l'Arqueologia del Garraf (CIPAG) ho ha fet possible: es pot comprar i degustar. El projecte no té quatre dies. L'any 1999, durant les excavacions a la cova de Can Sadurní –a càrrec de CIPAG, en col·laboració amb el Seminari d'Estudis i Recerques Prehistòriques (SERP) de la UB–, es van trobar les restes de fermentació de cervesa més antigues d'Europa. Més d'un centenar de persones, davant de la cova mateix, van poder participar, fa uns dies, en la presentació oficial del producte que n'ha acabat resultant. L'Encantada surt al mercat després d'un llarg procés de treball a partir del fragment d'una gerra en la qual es van identificar oxalats i fitòlits d'ordi, que es va determinar que eren les restes de fermentació de cervesa. I ara es pot degustar el producte, elaborat amb ordi maltat, artemisa, marialluïsa, móres i mel. Seguint la forma de fer adient per a l'època prehistòrica, s'ha fet sense llúpol i no ha estat decantada, fet pel qual conserva el llevat. Manel Edo, president del CIPAG, explica: “A poc a poc anirem fent més coses, amb l'Institut de Cervesa Artesana. Per exemple, cerveses que fermentin dins la pròpia cova. El resultat de la col·laboració és un producte de molta qualitat, que es podrà anar trobant a diferents establiments. A Begues, a la majoria de restaurants. No és una cervesa per buscar-la en una gran superfície comercial.” I descriu la beguda: “Sense colorants, sense conservants. I sense el llúpol, que és el que dóna el toc amarg i que es va començar a afegir a partir de l'Edat Mitjana. En aquest cas, se li ha donat aquesta amargor, de forma documentada, amb altres herbes del neolític. I perquè aquest caldo tingui sucre, s'han utilitzat móres i mel, productes que són típics de Begues.” Està clar que és una recreació, que vol ser respectuosa, però que està destinada als paladars del segle XXI. Continua Edo: “Estem fent una recreació. És cert que no serà mai igual com la que feien ells, perquè el gust s'ha d'adaptar al que agrada avui i ara, però crec que s'ha aconseguit molt.”
I a més a més, hi haurà guanys, confien. Segons expliquen a l'Institut de Cervesa Artesana, que elabora i comercialitza la beguda, la compra de l'Encantada suposarà disposar d'un ajut financer per a la tasca de recerca de l'equip del CIPAG en els jaciments vinculats al projecte de recerca Les comunitats prehistòriques al massís del Garraf nord. Orígens, genètica, patrons d'assentament, fets culturals recursos i mobilitat durant la prehistòria recent.
Els investigadors descriuen la cova de Can Sadurní com un lloc de trobada per als habitants de les àrees més properes, durant el neolític. Diverses troballes indiquen que s'hi podien haver celebrat banquets, en què s'haurien consumit productes rars, com ara la cervesa, de la mateixa manera que també s'hi haurien pogut fer rituals amb un caràcter simbòlic marcat. “Es tractaria de celebracions crucials per reunir grups dispersos en el territori. Aquests grups necessitarien aquestes trobades per assegurar la seva reproducció econòmica, ideològica i sexual.” Aquest jaciment, expliquen des del CIPAG, aviat ha de donar novetats. Els darrers temps han sortit a la llum troballes interessants, algunes de les quals encara estan sent analitzades. Destaquen una estatueta de ceràmica de 6.500 anys d'antiguitat, que va ser batejada amb el nom de l'Encantat. Va ser el 2012. Al cap d'un any, van aparèixer quatre esquelets humans que amb una antiguitat d'uns 6.400 anys. Van ser inhumats seguint un model funerari desconegut fins ara a la península. Hi ha poques necròpolis del període al qual pertany la troballa, el neolític mitjà inicial.