Societat

El TC admet a tràmit el recurs del govern espanyol a la llei catalana contra la pobresa energètica

El tribunal acorda suspendre el decret durant un termini màxim de cinc mesos

La Generalitat té quinze dies per presentar al·legacions

L'executiu de l'estat considera que la mesura discrimina els ciutadans d'altres territoris

El Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit el recurs presentat pel l'executiu espanyol contra el decret llei de la Generalitat per lluitar contra la pobresa energètica i n'ha acordat la suspensió temporal per un termini màxim de cinc mesos. Ara el govern i el Parlament de Catalunya tenen quinze dies per presentar al·legacions.

La norma impugnada preveia impedir el tall de subministraments a les famílies vulnerables durant l'hivern. L'executiu estatal va recórrer el decret llei perquè considerava que envaïa les seves competències. En aquest sentit, assenyala que la llei catalana defineix les persones en situació de vulnerabilitat econòmica, cosa que, al seu parar, suposa una discriminació respecte a ciutadans d'altres territoris.

El govern espanyol també rebutja que el subministrament no es pugui tallar de novembre a març i que es pugui pagar entre abril i octubre, cosa no prevista en les lleis espanyoles. L'executiu de l'Estat va assegurar en un comunicat a finals de setembre que aquestes mesures tindrien “repercussió directa sobre els ingressos del sector elèctric i afectaria la resta de consumidors espanyols”.

També denuncia que les companyies energètiques i altres administracions públiques puguin arribar a acords, ja que, en la seva opinió, això només ho pot fer el govern de l'Estat. Per acabar, acusa el govern català de no preveure cap forma de finançament de les mesures previstes.

La Generalitat, en canvi, defensa que el decret català és legal i no vulnera les competències estatals. La norma es va aprovar amb l'objectiu que es fes efectiva la moratòria amb la qual no es pugui tallar ni la llum ni el gas a aquelles famílies en situació de vulnerabilitat. L'hivern passat, van acollir-se al decret llei 500 famílies.

Fonts del departament d'Empresa i Ocupació han explicat que, atès que el decret llei no es podrà aplicar aquest hivern, la Taula de Pobresa Energètica està estudiant diverses alternatives per evitar talls de subministrament de gas i energia a les persones en situació de vulnerabilitat. Entre les opcions que es contemplen, hi ha activar un fons de capital públic i privat destinat a cobrir aquesta despesa o bé activar una exempció de pagar l'IVA. Les mateixes fonts asseguren que s'està treballant per canalitzar aquestes propostes “tan ràpid com sigui possible”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SERVEIS

Abonament bonificat entre Tarragona i Barcelona durant el tall de Rodalies

Barcelona

Es lliuren els 19ns premis d’Educació Josep Pallach

figueres

Jornada de portes obertes al Campus de l’Experiència per segon any

CALONGE I SANT ANTONI

Els Bombers treballen amb 66 dotacions en dos incendis forestals a Cabacés i Porrera

CABACÉS
MEDI AMBIENT

El balanç de la campanya d’incendis a l’àrea de Barcelona es tanca amb 135 focs

Barcelona

Vaga indefinida dels treballadors de recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA

Fil a l’agulla per fer la segona residència pública per a gent gran

SANT CUGAT DEL VALLÈS
espai

Acaba amb èxit el primer passeig espacial privat de la història

barcelona
MEDI AMBIENT

Tret de sortida per un turisme sostenible de sol i platja al delta del Llobregat

El Prat de Llobregat