Societat

La incineradora de Constantí es ven a preu de saldo

La Generalitat subhasta per 7,3 milions la planta de tractament de residus especials, 30 milions menys del que en demanava fa dos anys

Actualment genera pèrdues d'uns 4 milions anuals

La Generalitat de Catalunya es vol desempallegar de la planta de residus especials que hi ha Constantí. La incineradora ja fa temps que està a la venda però ara el govern català s'ha vist obligat a rebaixar-ne substancialment el preu per trobar comprador i dels 42,3 milions en què havia sortit a subhasta ara farà dos anys s'ha rebaixat el preu de sortida a fins a 7,32 milions.

Partits com el PSC o entitats mediambientals com Mare Terra Fundació Mediterrània han denunciat públicament aquesta situació, per la rebaixa del preu i pel que això pot suposar per la seguretat de la planta, però des del govern defensen l'operació i reiteren que un canvi de titularitat –que faria que la planta passés de mans públiques a privades– no ha de suposar cap rebaixa en els nivells de seguretat de l'Ecoparc de Residus Industrials. “L'operativa de la planta no ens preocupa”, explica Josep M. Tost, director de l'Agència Catalana de Residus, i especifica que l'autorització de funcionament de la planta, tot just renovada per cinc anys, porta implícit un pla quinquennal que no només obliga a seguir controls estàndards de seguretat sinó que també n'inclou d'addicionals per donar, precisament, totes les garanties a la població. “Sigui de qui sigui la planta, les comissions de seguiment amb la participació de diferents agents es continuaran fent”, sentencia el representat del govern.

El problema de la planta de Constantí no és tant la seguretat sinó la quantitat de residus que s'hi incineren. Les instal·lacions, úniques a tot l'Estat, podrien tractar tots els residus especials provinents de la península, però la realitat és que el 90-95% del que s'incinera prové de Catalunya, i en els darrers anys el volum del nombre de residus que gestiona la planta ha baixat un 35%. “La planta no és rendible. Els costos de manteniment són els mateixos i han caigut les tones que es tracten i el preu”, diu sense embuts Tost. Això a fet que la Generalitat hagi decidit posar a la venda una incineradora que en el seu dia va ser “estratègica”. “No volem tancar la planta perquè és un bon complement per a la nostra indústria i perquè dóna feina a moltes persones de Constantí”, explica Tost, i per això, per eixugar la sagnia de 4 milions de pèrdues anuals que genera la planta, la solució és vendre-la.

A quin preu?

“Segurament el preu que estava fora de lloc és que el vam posar fa un any i mig”, diu Tost. I és que des del govern entenen que per fer rendible la planta caldrà que qui se la quedi sigui una empresa sòlida que hi faci una important inversió per ampliar-la i que sàpiga d'on treure entre 20.000 i 30.000 tones de residus més per fer-la rendible. “El preu de venda s'ha de posar en funció de l'expectativa de negoci i a curt termini la planta té pèrdues”, justifica el director de l'Agència, i afegeix que ja hi ha nou empreses que s'han interessat en la compra, que el govern voldria oficialitzar a finals d'any. Des de la Generalitat volen aclarir el ball de xifres i deixar clar que el que s'ha posat a subhasta ara és només la planta, mentre que l'oferta de 42,3 milions era per la societat, i això incloïa la planta, un préstec de 24 milions i els terrenys, valorats en 5 milions.

Constantí no vol perdre la planta

Constantí, el municipi que alberga la incineradora, està més pendent que ningú del futur de la planta. I no només perquè alimenta 60 famílies del municipi, sinó també perquè amb el canvi de titularitat el poble ja no rebrà les compensacions que ha tingut al llarg d'aquest anys. “Havíem arribat a ingressar 240.000 euros anuals per tenir la planta i ens deixaran en no-res”, lamenta l'alcalde, Josep Maria Franquès. Amb el canvi de titularitat perdran el darrer llençol de la bugada, perquè amb les pèrdues econòmiques que s'han registrat han caigut les compensacions. Fa temps que reclamen recuperar un cànon que van perdre fa dos anys de 4,51 euros per tona cremada i ara només aspiren a salvar les pòlisses de consum elèctric, ja que la planta genera electricitat amb un turbina. La incineradora, repudiada per molts quan se'n va començar a parlar fa 25 anys, és ara una planta desitjada. “Ha estat molt ben gestionada i no ens ha generat cap problema. De cap manera voldríem que tanqués”, diu Franquès.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.