El triple de nouvinguts al Ter-Brugent des del 2002
Un 15,2% dels habitants dels sis pobles han nascut a l'estranger, igual que un 40% dels alumnes de primària
Un estudi del Consorci proposa potenciar l'ús turístic de l'entorn natural i la formació
Un estudi de l'empresa de consultoria Activa Prospect per al Consorci del Ter-Brugent ha revelat que els sis municipis d'aquest àmbit geogràfic han triplicat el nombre de persones nouvingudes entre el 2002 i el 2012. Un 15,2% dels 11.828 habitants entre els sis pobles han nascut fora de l'Estat espanyol –el percentatge era del 5,7% l'any 2002.
L'estudi forma part del pla estratègic Ter-Brugent 2014-2020, amb fons de la Unió Europea, la Generalitat i l'Estat. A Anglès, per exemple, hi ha un 22% de població nouvinguda, indica l'alcalde, Pere Espinet (Per Anglès Units, PAU). Els veïns de fora de la Unió Europea són, sobretot, del Marroc, Portugal, l'Índia, els països de l'est i de l'Amèrica del Sud.
En l'última trobada de la comissió rectora del pla estratègic, el 6 d'octubre a la Cellera, Jordi Campeny, inspector de zona de la direcció territorial d'Ensenyament, va afirmar que un 40% dels escolars de primària de l'àmbit són de l'estranger. El fracàs escolar és una de les preocupacions del Consorci, presidit per Carles Vilà.
Com a línies d'actuació, l'estudi proposa, entre d'altres, millorar la formació de joves i persones desocupades, provinents dels sectors de la indústria i la construcció. L'estudi revela que un 30% de més de 16 anys no té ESO –el 25% a la demarcació–. Un 88% dels desocupats no tenen formació postobligatòria.
“Una barrera”
Analitzada la situació i pendent d'una futura reunió per definir accions concretes –l'11 de desembre–, el mal endèmic de les comunicacions preocupa. Espinet assenyala que el mal estat de l'N-141, tot i la millora al revolt de la Pilastra, impossibilita que creixin els polígons del sector. “Les males infraestructures són una barrera”, hi afegeix Adriana Casademont, la consellera delegada d'Indústries Càrniques Casademont SA.
En la trobada de la comissió rectora, a banda de Campeny i Casademont, també hi eren Laura Puigbert (Observatori del Paisatge de Catalunya), la professora de turisme Sílvia Grau (UdG), Joan Baztán, de la direcció territorial del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), i Carles Benítez, tècnic de promoció de la Diputació.
LA XIFRA
Anglès, la meitat dels quasi 12.000 habitants
Anglès és la capital de l'àmbit. Segons l'Idescat, el 2013 hi vivien el 47,9% dels habitants (5.662 de 11.828). Hi ha hagut una pujada del 9,5% (un 37,9% a la Selva i un 27,3% a la demarcació).
A la Cellera volen recuperar oficis i reforçar paisatge
L'alcalde cellerenc, Josep Serrallonga, diu que els sis municipis han de potenciar el paisatge. “Hauríem de recuperar professions com ara sabater, cisteller o pagès. Fa mig segle se'n podia viure”.
Moreno: “No és un territori dormitori”
Per David Moreno (Activa Prospect), el Ter-Brugent “no és un territori dormitori. Les taxes d'ocupació són més baixes [un 16,1% el 2003]”. El 2011, el 20% dels habitants treballava a l'àrea de Girona.
Vida activa als pobles, amb 134 associacions
El Ter-Brugent té una vida social activa si es té en compte el nombre d'entitats registrades (134). A Catalunya, per cada 10.000 habitants hi ha 80,4 entitats mentre que al Ter-Brugent, la ràtio és de 113.