Societat

Un poble exemplar

L'Ajuntament de Premià de Dalt presumeix d'una situació econòmica envejable

Té només un 22% de deute i, entre d'altres, ja suma un 12% de rebaixa en l'IBI

Els darrers anys, s'ha triplicat la inversió en benestar social

El reconegut catedràtic d'hisenda pública de la Universitat de Barcelona Joaquim Solé Vilanova l'ha posat diverses vegades com a exemple d'una bona gestió municipal. I els últims anys, consistoris veïns s'hi han apropat per demanar consell de com ho han fet per poder mantenir els serveis, reduir el deute, no haver de demanar cap préstec des del 2008 i haver retallat fins a un 12% de l'impost de béns immobles (IBI) a la ciutadania. Aquest municipi, considerat estrany en un escenari on bona part dels consistoris subsisteixen amb l'aigua al coll, és Premià de Dalt, un poble de muntanya del Maresme on viuen poc més de 10.000 habitants.

El secret? El fins ara regidor d'Hisenda i recentment estrenat alcalde, Josep Triadó (CiU) manté que no n'hi ha cap i que des de l'administració local “s'ha intentat actuar amb lògica i aplicar el sentit comú i sembla que ens ha anat prou bé”. Per Triadó, des del govern –actualment format per CiU i el PP– s'ha aplicat una màxima: “fer una previsió pessimista de les despeses i prudent dels ingressos”. En aquest sentit, l'alcalde recorda que fins al 2008, a l'Ajuntament de Premià de Dalt, hi entrava al voltant d'un milió d'euros en concepte d'ingressos per la construcció. “El juny d'aquell any, vam veure que només havíem ingressat 50.000 euros i que arribar al milió previst no seria possible, i vam decidir actuar”, recorda.

Mesures difícils

L'objectiu prioritari va ser reduir les despeses “i evitar anar pel camí fàcil d'apujar els impostos”. Les mesures que es van prendre, en un moment en què la cara amarga de la crisi tot just es començava a veure, van ser criticades per l'oposició i la ciutadania.

Les retallades es van concretar en àmbits diversos, com ara la rebaixa en les retribucions dels regidors del govern i la supressió de les assignacions als grups amb representació municipal, la reducció dels càrrecs de confiança, la retirada de les hores extres del personal i la marxa de la TDT comarcal. “També vam retallar a la meitat les activitats programades per l'Ajuntament, com ara la festa major, i van donar menys subvencions a les entitats locals”, diu Triadó, que assegura que “va ser dur”. Paral·lelament a la contenció en la despesa, el consistori va començar a buscar altres accions d'estalvi. Fa un parell d'anys, va pagar 305.000 euros propis més 104.000 que van ser subvencionats per la Diputació per canviar tots els llums del municipi per uns altres de menys consum. “En tres anys, amortitzarem la inversió anual, perquè l'estalvi anual en aquest concepte és de 115.000 euros”, assenyala l'alcalde. La recerca d'una major eficiència segueix amb la recuperació de serveis que s'havien externalitzat, com ara la recollida de les escombraries que s'afegirà a la neteja dels edificis municipals que ja està duent a terme la societat municipal La Pinassa. El govern de Premià de Dalt ha passat el ribot a molts àmbits, però n'ha deixat al marge els serveis vinculats a l'àrea de Benestar Social i Família. “Els darrers anys, s'ha triplicat la inversió en benestar social i els serveis públics bàsics superen el 40% del pressupost municipal”, diu Triadó.

Els resultats

“El que altres municipis paguen als bancs, nosaltres ho invertim en el poble”, comenta l'alcalde. Amb només un 22% d'endeutament –que representa 1,9 milions d'un pressupost anual d'11,8 milions–, pagant les factures a 29 dies de mitjana i amb un romanent de tresoreria positiu, Premià de Dalt ha reduït un 10% la taxa d'escombraries i ha dut a terme iniciatives “diferents”.

Entre les més aplaudides per la ciutadania hi ha la millora del transport públic, amb la gratuïtat del bus urbà per a la gent gran, discapacitats i joves fins a 18 anys, i el pagament dels llibres i el material escolar per als alumnes dels centres públics del municipi amb la creació del banc de llibres aquest curs. “El 2020, volem arribar al deute zero”, avança l'alcalde.

LA XIFRA

1,9
milions
és el deute viu de l'Ajuntament de Premià de Dalt, que té un pressupost d'11,8 milions d'euros.

LA FRASE

El que altres municipis paguen als bancs, nosaltres ho podem invertir a la població
Josep Triadó (CiU)
Alcalde de Premià de Dalt

Un 100% en transparència i bones pràctiques

L'Ajuntament de Premià de Dalt, segons va informar divendres passat, ha obtingut el 100% en l'enquesta de transparència i qualitat de la comunicació pública que elabora la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) a través de l'enquesta inforparticip@. El consistori compleix amb tots els indicadors que demana l'enquesta, un total de 41, i que inclouen, entre d'altres, qui són els representants polítics o com es gestionen els recursos col·lectius. En la darrera onada de l'enquesta, Premià de Dalt havia assolit un 70,73% dels indicadors.

En aquesta mateixa línia, mesos abans que Josep Triadó substituís Joan Baliarda com a alcalde, després de vint anys, va signar un document d'intencions en què vinculava la bona gestió econòmica del consistori a la remuneració que li pertoca com a alcalde. En concret, Triadó deixaria de cobrar si l'Ajuntament obtingués romanent de tresoreria negatiu o, en cas que aquest fos positiu, ho fos com a conseqüència d'apujar els impostos per sobre de l'IPC interanual, per un augment de l'endeutament o per l'ajornament del pagament de factures. “Si, sota la meva responsabilitat, l'Ajuntament de Premià de Dalt estira més el braç que la màniga, mentre això duri no cobraré cap tipus de retribució”, diu el text.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia