El Clínic és un dels hospitals públics més eficients i el Sant Pau està a la cua, segons Salut
El Govern fa públic el primer rànquing que avalua l'eficiència i la vincula a la contractació d'activitat dels hospitals catalans
L'Hospital Clínic de Barcelona, el Verge de la Cinta de Tortosa i el comarcal d'Olot són els hospitals més eficients del Sistema Sanitari Integral d'Utilització Pública de Catalunya (Siscat), mentre que el Sant Pau, el Sagrat Cor (Barcelona) i el Sant Joan de Reus estan a la cua, segons el primer rànquing de centres de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas).
La classificació sorgeix de les dades que anualment es recullen en la Central de Resultats, que recopila els principals indicadors dels hospitals catalans en els que s'inverteix diners públics, i l'edició del 2013 del qual ha estat presentada aquest divendres pel director de l'Aquas, Josep Maria Argimon.
Entre els indicadors d'eficiència destaquen la taxa d'hospitalitzacions evitables --sobretot de pacients amb ictus i amb insuficiències cardíaques--, la d'ingressos hospitalaris i el nombre de cesàries: d'acord amb aquests paràmetres cada centre obté una puntuació.
A més del Sant Pau, el Sant Joan de Reus i el Sagrat Cor, suspenen en eficiència sis comarcals: el de Figueres, el Sant Bernabé de Berga, el Sant Jaume de Calella, el de Blanes, el de Campdevànol i el de Móra d'Ebre.
“Aquest rànquing ha d'animar els centres a esforçar-se per assemblar-se altres que ho fan millor”, ha manifestat Argimon, que ha concretat que el Servei Català de la Salut (CatSalut) contractarà menys activitat variable als quals tenen pitjors resultats --una partida que correspon al 5% del pressupost total de cada hospital--.
“Tots” atenen bé
Ha subratllat que el sistema públic català funciona molt bé, i ha destacat que el rànquing d'eficiència es basa en paràmetres que no són assistencials: “Els pacients poden estar tranquils perquè tots els centres atenen igual de bé; simplement es tracta d'aspectes tècnics”.
Menys activitat als hospitals
Les dades de la Central de Resultats del 2013 revelen una reducció de l'activitat hospitalària: mentre que el 2012 es van produir 797.069 ingressos --amb o sense pernoctació--, l'any passat es van registrar 796.362.
“Si bé és cert que ha caigut l'hospitalització a Catalunya, s'ha incrementat molt la cirurgia més ambulatòria, que no requereix ingrés”, ha manifestat Argimon, que ha concretat que gairebé la meitat de les operacions ja es fan sense necessitat d'internar al pacient.
En relació amb els indicadors d'efectivitat clínica, l'any passat es va atendre en menys de dues hores al 64,5% dels pacients que havien patit un infart --el 2011 la taxa era del 59,3%-- i s'ha reduït en quatre minuts el temps d'atenció als casos d'ictus.
Com a novetat, la Central de Resultats inclou en la seva última edició l'indicador de mortalitat als 30 dies de rebre l'alta hospitalària: transcorregut aquest període, l'any passat van morir el 7,9% dels quals havien ingressat per infart, el 17,1% dels pacients amb ictus i el 6,7% dels pacients amb fractura de fèmur.