Sobremunt, on tothom va dir "sí"
Sobremunt, al Lluçanès, va ser diumenge un dels pocs municipis de Catalunya on tots els veïns que van votar van fer-ho pel "sí-sí". I l’únic de l’àmbit d’Osona, el Lluçanès i el Ripollès. Aquest cap de setmana estan de festa major, amb motiu de Sant
Tenen Sant Martí per patró, i dimarts era el dia central de la festa major. Hi va haver missa i dinar popular. Normalment, la resta d’actes festius s’avancen al cap de setmana abans, però aquesta vegada hi havia 9N i vam decidir ajornar la festa al de després, explica Judit Ordeig, membre de la debutant i jove comissió de festes del poble. O sigui que aquest any l’agenda anirà, excepcionalment, del 14 al 16 de novembre.
Però al final també va acabar essent festa el dia 9. Perquè Sobremunt, al Lluçanès, es va convertir en l’únic poble d’Osona i el Ripollès on tothom qui va anar a votar diumenge passat ho va fer pel sí-sí. El resultat va ser un 49 de 49.
Ester Serradell, una de les ànimes del procés a Sobremunt i que diumenge va exercir de coordinadora de local, es mostra molt contenta del resultat. Teníem l’esperança que anés molt bé, però tant..! potser tampoc, diu. Només li sap greu, de tot plegat, que quatre persones que es van acostar fins als baixos de l’ajuntament per poder participar a la consulta no van poder votar perquè tenien l’adreça del DNI de fora.
Va ser el cas de la Maria Àngels, de 96 anys, que fa molts anys que viu i està empadronada a Sobremunt però que hauria hagut d’anar a votar a Sabadell. Els vam dir que tenien l’opció de fer-ho a Vic, fins al dia 25; però en aquell moment va saber greu. I amb un cens tan petit com el de Sobremunt, quatre o cinc persones et poden fer canviar molt el percentatge de participació, explica.
Amb les últimes dades de l’Idescat, Sobremunt té una població de 90 habitants, només dos més que el municipi menys poblat d’Osona, Sant Sadurní d’Osormort, amb 88. I una altra dada curiosa és que el nombre de 49 votants absoluts es va produir diumenge passat, però també a les eleccions europees del maig passat i a les del Parlament de 2010. A les de 2012 la participació va pujar fins als 55 votants, dins d’un cens electoral empadronats a partir de 18 anys de 70 persones.
Una dada que segurament s’hauria pogut repetir i fins i tot ampliar diumenge si el registre de votants s’hagués pogut fer no basant-se en el DNI, sinó en el padró.
Iolanda Carballo i Dolors Giravent, aquesta última mare d’Ester Serradell, també van ser voluntàries de mesa, diumenge. I recorden que va ser una jornada molt emotiva i viscuda entre la gent que hi va participar. Al matí se’ns van presentar els caçadors, abans de marxar, a demanar si tot anava bé, recorden. I van tenir el vermut pagat.
Mai havíem vist tanta gent durant tanta estona seguint unes votacions, afegia Judit Ordeig. I l’escrutini va ser tan ràpid que vam ser els primers a portar resultats a Vic. Allà també els van aplaudir. La puntualitat.