Societat

El Síndic insta el govern a signar convenis amb les empreses per combatre la pobresa energètica

Rafael Ribó considera un “escàndol” que l'executiu espanyol hagi impugnat el decret català

Celebra la congelació dels preus del transport públic per al 2015

El Síndic de Greuges, Rafael Ribó, ha instat el govern a signar convenis amb les empreses subministradores per combatre aquest hivern la pobresa energètica. En aquest context, ha qualificat d'“escàndol” la impugnació de l'executiu espanyol i posterior suspensió per part del Tribunal Constitucional (TC) del decret català que demanava que les empreses no tallessin el servei a les famílies més vulnerables.

Ribó ha comparegut aquest dilluns al Parlament per explicar l'informe i les actuacions que ha dut a terme amb relació al fenomen de la pobresa energètica i traslladar als grups parlamentaris un conjunt de recomanacions per combatre'l.

Davant la impugnació del decret contra la pobresa energètica el Síndic ha demanat a la Generalitat que sigui “més àgil” a l'hora de buscar “vies alternatives més profundes” que evitin situacions de pobresa energètica. En aquest sentit, ha instat el govern ha signar convenis amb les empreses subministradores. Segons ell, el conveni, subscrit voluntàriament amb les empreses, permet anar molt més enllà del que preveu l'actual marc legal en la lluita contra aquest fenomen. En aquesta línia, ha assegurat que ha trobat disponibilitat per part de les empreses subministradores per abordar aquest tema. “S'obriran moltes portes per afrontar la pobresa energètica”, ha indicat.

“No crido a la desobediència ni parlo de cap il·legalitat, però a banda del decret, queda molt terreny a recórrer”, ha volgut deixar clar Ribó.

Tot i que ha celebrat que la Generalitat a finals de l'any passat tirés endavant aquest decret que ara ha estat suspès, el Síndic ha considerat que era un decret “molt minso” que va ser “escassament utilitzat” i que “comportava una excessiva burocratització”. Malgrat això, ha valorat “d'escàndol” el fet que el govern espanyol decidís recorre'l.

“Em sembla un escàndol que el govern espanyol hagi entrat en una batalla competencial per la pobresa energètica”, ha lamentat”.

“La Constitució està farcida d'arguments per impulsar els governs a combatre la pobresa energètica”, ha assegurat.

El Síndic també ha recordat que encara no s'ha fet una definició de “consumidor vulnerable”, un element que considera “bàsic” i “fonamental” per poder articular les mesures necessàries per pal·liar els efectes de la pobresa. De fet, ha assenyalat que aquesta és una demanda que ja apareixia en el seu informe de 2013 sobre pobresa energètica.

Ribó ha plantejat que, per sobre de tot, cal vetllar pel dret de les persones a accedir als serveis bàsics. I, per això, ha considerat que “cal impulsar totes aquelles modificacions normatives que facin responsable a cadascú del que li pertany”.

Així, ha explicat que seguint el model de diferents països europeus, les administracions haurien d'assumir les taxes i els impostos d'aquelles factures que no es puguin pagar; les institucions com l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) també s'haurien de fer càrrec dels seus cànons i, en últim terme, les empreses haurien d'assumir la part del consum realitzat per les famílies que no poden fer front a les factures.

Preus del transport públic i inundació als túnels del TAV a Girona

En la seva compareixença el Síndic ha exposat les consideracions i recomanacions incloses en l'informe sobre els preus del transport públic. En aquesta línia, ha valorat positivament l'anunci del govern de congelar les tarifes per al 2015.

Tot i això, ha insistit en que calen altres mesures immediates, com ara fer efectiva sense més endarreriments l'homogeneïtzació de les tarifes socials entre els diferents operadors del transport públic.

Finalment Ribó ha anunciat que ha obert una actuació d'ofici sobre la T-Mobilitat per conèixer els motius pels quals el contracte s'ha adjudicat a una empresa privada, entre altres punts.

El Síndic també ha explicat que ha obert una actuació d'ofici sobre la responsabilitat en els esdeveniments per la inundació dels túnels del TAV a Girona, per les obres i l'esfondrament i “especialment” per la seguretat dels viatgers.

Ribó ha avançat que està esperant informació del ministeri de Foment, d'ADIF i dels departaments d'Interior i Territori i Sostenibilitat. De moment l'única institució que li ha proporcionat informació ha estat l'Ajuntament de Girona.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia