Societat

El govern suspèn l'entrada de més residus a Vacamorta

El conseller Santi Vila en va signar ahir la resolució i ara ho notificarà a l'empresa gestora de la planta

L'ACA, l'ACR i Qualitat Ambiental, les encarregades de garantir l'ordre de tancament

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va signar ahir la resolució que suspèn l'entrada de més residus al dipòsit controlat de Vacamorta, a Cruïlles. Això, de moment, no evitarà que es continuï treballant a dins de la planta i que el procés estigui tancat. Es preveu que encara entrin més camions a la planta per un període indeterminat, ja que la clausura serà gradual.

En primer lloc es formalitzarà la comunicació a l'empresa de la resolució que ordena el final de l'entrada de residus a la planta, fet que ahir, quan el departament va fer pública la signatura de l'ordre, encara no s'havia fet. Posteriorment l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) donarà de baixa les fitxes d'acceptació de residus i serà llavors quan es notificarà als productors que ja no els poden dur en aquesta instal·lació.

Amb l' ordre d'aturar la recepció de residus, el govern de la Generalitat ha fet el pas més ferm per fer complir la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Aquesta refermava la sentència del setembre del 2011 que declarava la nul·litat de l'autorització ambiental de la instal·lació per motius urbanístics.

En el Departament de Territori i Sostenibilitat, ahir van explicar que ara seran l'Agència de Residus de Catalunya, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i la Direcció General de Qualitat Ambiental els responsables de fer-hi les inspeccions i d'activar-hi els controls necessaris per al correcte compliment de la decisió de frenar l'entrada de més residus a la planta.

La setmana passada el president de l'empresa Gustavo Buesa defensava que la sentència sobre la qual el govern ordena que s'impedeixi que entrin més residus a la planta ja no és vigent. A través d'un comunicat, Buesa va afirmava el dia 14, que l'actual activitat de l'abocador està emparada per una autorització ambiental del 12 de juny del 2012 i, per tant –com ja va avançar–, tot sembla ara abocat altre cop a un altre litigi. La llicència ambiental del 2012 és vàlida durant vuit anys, de manera que els gestors de l'abocador podrien esgrimir que tenen cobertura fins al 2020.

El conseller Santi Vila va instar ahir mateix l'empresa a fer efectiva l'ordre perquè l'activitat cessi “en ben pocs dies”. En declaracions a l'agència ACN, Vila, a més, va anunciar que no indemnitzarà la gestora de l'abocador perquè la clausura es fa complint sentències judicials. “Si l'operador no ho considera així, té la via judicial per recórrer-ho”, va recordar.

La sentència que ara es vol començar a aplicar instava a restaurar l'espai afectat, de manera que caldria traslladar els 2,2 milions de tones que s'han abocat al paratge. La Generalitat ja ha interposat un recurs de reposició contra aquesta part de l'interlocutòria, en el qual reclama que “la clausura i la restauració” es faci de manera progressiva per tal d'evitar efectes negatius sobre la salut i sobre el medi ambient que podrien provocar el trasllat dels residus en descomposició.

LA XIFRA

2,2
milions
de tones és la quantitat calculada de residus acumulats a la planta i que la sentència obliga a moure.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.