Societat

Els pensionistes sustenten una de cada cinc llars catalanes

L'Observatori Social de CCOO alerta que els jubilats han perdut més d'un 19% de poder adquisitiu des dels inicis de la crisi

Des que el sindicat CCOO elabora l'observatori Social de les persones grans, el 2009, els pensionistes catalans han perdut un 19'9% de poder adquisitiu, una proporció per sobre de la mitjana espanyola, que s'ha donat perquè les pensions s'han actualitzat molt per sota de l'augment de preus que s'ha donat en alimentació, productes bàsics o subministrament elèctric. Així, el risc de pobresa a Catalunya se situa en un 16%, dos punts per sobre de l'Estat. Tot i això, des de CCOO s'alerta que malgrat la situació precària dels jubilats, els pensionistes sustenten gairebé un 22% de les llars catalanes, convertint Catalunya en la cinquena comunitat autònoma on es dóna més aquest model d'economia familiar.

El 2013, un 21'9% de les llars catalanes tenia com a font principal d'ingressos els d'un pensionista. És un percentatge 2'5 punts per sobre que l'any anterior i que des que va començar la crisi, només ha fet que pujar. Així ho ha alertat aquest dimecres el sindicat CCOO en presentar l'Observatori Social de la Gent Gran 2014. Des de CCOO es defensa que el risc de caure en la pobresa de la gent gran sempre ha estat menor que els joves, precisament perquè disposen, en general, d'algun tipus de pensió i perquè s'ha intentar evitar aquest tipus de pobresa. Cristina Faciabén, secretària de Socioeconomia de CCOO, ha volgut recalcar però que la precarietat arriba a la gent gran també perquè ha de mantenir les seves famílies ja que els els pensionistes són ''cada vegada més pobres'' perquè han de repartir els ingressos amb la seva família.

Aquesta dada situa Catalunya com la cinquena comunitat autònoma on es dóna aquesta situació, per darrere de Castellà-Lleó , Astúries, Galícia i Cantàbria, i dos punts per sobre de comunitats com Madrid o el País Basc. Amb aquesta comparativa els representants dels pensionistes de CCOO han alertat que a Catalunya, l'empobriment de la gent gran és més gran que a la resta d'Espanya. La taxa de risc de pobres de fet, a Catalunya és del 16'6% mentre que a tot l'Estat, se situa en el 14%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia