Alliberen un centenar de larves de tritó del Montseny en dos nous torrents
És el primer cop que s’alliberen larves per comprovar com s’adapten al medi natural
Tècnics del Departament d’Agricultura, del Parc Natural del Montseny, del Zoo de Barcelona i del Museu de Ciències Naturals de Granollers han alliberat aquestes darreres setmanes un centenar de larves de tritó del Montseny en dos torrents del massís on, fins ara, no hi havia presència de l’espècie.
Els alliberaments de tritons del Montseny, una espècie endèmica del massís, s’han fet per primer cop amb larves, és a dir, exemplars de pocs mesos de vida. Fins ara, s’havien alliberat exemplars joves o adults de diversos anys de vida. En total, s’han alliberat un centenar de larves en dos torrents de la comarca on, fins ara, no hi havia presència de l’espècie.
Els tècnics faran ara un seguiment de l’adaptació d’aquests animals als torrents i del seu grau de supervivència. Els tècnics esperen que la capacitat d’adaptació sigui més alta que en exemplars joves i adults perquè han passat menys temps en aquaris.
L’acció forma part del programa del pla de conservació d’aquesta espècie de tritó que només es pot trobar en uns àmbits molt concrets del massís del Montseny. El pla inclou la cria en captivitat al Centre de recuperació de fauna salvatge de Torreferrussa, a Santa Perpètua, i a les installacions del Zoo de Barcelona.
El programa de cria en captivitat ha permès obtenir un miler de larves de tritó. Fins ara, s’han alliberat 573 exemplars (431 de la població occidental i 142 de l’oriental). Segons fonts del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, els resultats d’aquest programa són força esperançadors. De fet, s’ha observat que els exemplars alliberats presentaven bones condicions físiques, s’han detectat femelles en procés de cria i, fins i tot, s’ha vist un aparellament entre dos exemplars dels alliberats.