S'endarrereix l'enderroc de les barraques de Montcada
El Consorci de Collserola mantindrà els infrahabitatges en què viu gent fins al final dels treballs de recuperació de l'entorn
La PAH començarà a elaborar un cens real dels nuclis de barraques
Les barraques i els horts situats al turó de Montcada, al parc de Collserola, tenen els dies comptats, però les construccions on viuen persones habitualment s'enderrocaran durant la part final de les tasques de recuperació de l'entorn que està efectuant el consorci que gestiona el parc. Les barraques habitades, doncs, no es tiraran a terra de manera imminent i, mentrestant, la PAH de Montcada –que ha destapat la situació– farà un cens real de les persones que viuen en els quatre nuclis d'infrahabitatges situats al terme municipal de Montcada, ja que fins ara ningú s'havia preocupat de fer-ho. “L'enderroc no el podem aturar, però com a mínim les barraques on viu gent es mantindran fins a l'últim moment”, destacava ahir Miquel Ferré, de la PAH.
L'entitat va denunciar dijous davant dels mitjans de comunicació i també durant el ple de l'Ajuntament la situació de precarietat en què viuen, com a mínim, una desena de persones al turó de Montcada i aquest fet va propiciar la celebració, ahir al matí, d'una reunió entre el consistori –amb l'alcaldessa accidental, Carmen Porro, com a màxima representant– i membres de la PAH. L'Ajuntament manté que no tenia constància que a les barraques visqués gent de manera habitual i, en la trobada, va avançar que es reunirà la setmana que ve amb el Consorci de Collserola perquè l'informi de la situació.
Fa uns dies que els guardes forestals del parc recorren la zona del turó de Montcada per advertir la gent que hi viu i la que hi té horts que han de desallotjar l'espai per realitzar els treballs de neteja dels boscos. Ho fan parcel·la per parcel·la i, quan troben alguna persona que hi resideix, li prenen les dades i fan arribar un informe al consistori. “Estem satisfets perquè l'Ajuntament ha començat a treballar en el tema, però el que nosaltres volem és que es doni una solució a les famílies que viuen a les barraques”, deia ahir Ferré.
L'alcaldessa va informar la PAH que els afectats no han contactat mai amb els serveis socials i va assegurar que ara “l'Ajuntament no té els mitjans necessaris per oferir ni tan sols alternatives d'habitatge a les persones amb dificultats econòmiques i socials que té al municipi”. Dijous, un portaveu del consistori dubtava que els serveis socials municipals haguessin d'assumir la situació, ja que les persones que viuen a les barraques no estarien empadronades a la ciutat. La PAH, per la seva banda, començarà ja a elaborar el cens i, tot i que la seva prioritat ara és la gent que resideix en infrahabitatges, també treballarà perquè es doni una alternativa a les persones que cultiven els horts.