Societat

Recapte i també conscienciació

El Banc dels Aliments recull més de 4 milions de quilos de menjar

Un any més, la ciutadania mostra l'empatia amb la gent més necessitada del país

Objectiu superat. Els catalans van donar entre ahir i abans-d'ahir més de 4 milions de quilos de menjar per al Banc dels Aliments en el que va ser la sisena jornada del Gran Recapte, que té l'objectiu d'acumular productes alimentaris de primera necessitat per poder atendre 250.000 persones vulnerables aquests propers mesos d'hivern. L'any passat se'n van recollir 3.600 milions.

Més de 22.000 voluntaris en 2.000 punts de recollida, mercats i supermercats especialment van poder donar fe d'una solidaritat que any rere any no només no cessa sinó que creix. “Com no he d'ajudar si jo he pogut conservar la feina”, deia una veïna de Badalona tot dipositant un paquet d'arròs i un altre de llegums a la gran banyera de cartró que servia per anar-hi col·locant l'ajuda en forma de menjar. Segons els voluntaris, “la veritat és que tothom que entra surt amb una bossa per nosaltres”.

“Estem molt contents perquè tot i que fins dimarts ens estaran enviant banyeres plenes de menjar ara ja podem calcular que no només hem arribat a recollir-ne 4.000 tones sinó que és probable que les haguem superat i tot”, va valorar ahir Eduard Arruga, president del Banc dels Aliments de Catalunya, enmig del brogit del gran magatzem del Prat, on a cada moment arribava més material i des d'on els voluntaris classificaven els productes, sobretot pasta, arròs, oli, llet i conserves. Aquesta tasca de selecció s'allargarà fins al 23 de desembre, malgrat que demà mateix ja es començaran a distribuir aliments entre els menjadors socials. L'any passat se'n van recollir 3.600 tones.

El mal temps ajuda

Ahir la pluja, el mal temps, el fet de ser dia 29 i que molta gent ja havia cobrat van ser aliats indiscutibles del Gran Recapte, ja que moltes persones, en comptes d'anar a passejar o d'anar a fer esports a l'aire lliure, es van haver de refugiar a dins d'un centre comercial o una gran superfície, o bé van aprofitar l'avinentesa per solucionar les compres alimentàries de la setmana. “Ha estat una festa de solidaritat de dos dies”, felicitava Arruga a tot Catalunya.

Tal és així que la majoria de supermercats van fer el ple, cosa que va beneficiar la recollida d'aliments. A la una del migdia al Makro de Badalona no s'hi cabia, i hi havia llargues cues per pagar. Els voluntaris que esperaven els clients a la sortida estaven contents i ja omplien ja les “banyeres” que feien onze i dotze. “Moltíssima gent està donant”, deia una de les voluntàries.

Al supermercat d'El Corte Inglés de la plaça de Catalunya també es va fer un rècord. “L'any passat vàrem omplir divuit banyeres en tot el dia i avui la divuitena ja l'estic començant a omplir ara, que no són ni les quatre de la tarda”, va explicar Josep Maria, el coordinador dels voluntaris d'aquest centre. Fa anys que Josep Maria hi coordina la jornada i ahir assegurava que aquest any no només s'ha recollit més menjar sinó que també havia de coordinar més voluntaris. “L'any passat aquí hi havia seixanta voluntaris i aquest any n'acabarem sent més de cent”, assegurava. Els voluntaris es reparteixen a l'entrada del súper, on donen les bosses perquè els clients les omplin amb el menjar solidari, a la sortida, on recullen el material, i pels passadissos. “Els nens, sempre acompanyats d'una persona gran, els envio als passadissos. Són molt bons persuadint els clients i realment aconsegueixen que la gent doni molta cosa”, va assegurar. L'augment del nombre de donants i també de voluntaris va marcar la jornada d'ahir.

En canvi, el mal temps va alentir l'emmagatzematge dels queviures. Els camions van arribar als centres d'embalatge amb més lentitud.

LES XIFRES

2.000
punts de recollida
són els que ahir van posar a mercats i supermercats del país. Hi van treballar 20.000 voluntaris.
6
edicions
del Gran Recapte són les celebrades per als necessitats. A l'estiu, la campanya ‘La fam no fa vacances'.

Ajudar 250.000 persones

Unes 250.000 persones reben suport alimentari a través d'entitats socials que col·laboren amb el Banc dels Aliments. 153.000 persones són beneficiàries de Barcelona, 39.000, de Girona i 30.000, a Lleida i a Tarragona. Segons el Banc dels Aliments el menjar que s'ha recollit aquest cap de setmana servirà per estar tranquils durant dos mesos i atendre tot aquest gros de persones aquest hivern. Però les famílies vulnerable necessiten ser ateses tot l'any i, per tant, l'ajuda no és mai massa, recorden els organitzadors. Aquest Gran Recapte ha estat el sisè que es fa a Catalunya. Al mes de juny El Banc dels Aliments organitza la campanya La fam no fa vacances per avituallar les famílies vulnerables a l'estiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia