Societat

Drets penjant d'un fil

Les persones amb discapacitat denuncien retrocessos en ocupació, educació i integració

Només el 4% tenen un contracte no subvencionat

Una de cada tres persones de la UE amb discapacitat, en risc de pobresa

Les tisorades i les polítiques de contenció econòmica posen en risc els drets de les 47.000 persones amb discapacitat intel·lectual que hi ha a Catalunya. Així de contundent es va tornar a mostrar ahir la federació catalana de la discapacitat intel·lectual ( Dincat ), que va insistir que, malgrat els avenços dels últims anys, la igualtat d'oportunitats i la inclusió és “encara lluny”. Avui, en la mateixa línia i coincidint amb la celebració, avui, del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, el Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat ( Cocarmi ) sortirà al carrer per “reclamar a l'administració els recursos necessaris per viure més dignament”.

A Catalunya hi ha més de 500.000 persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda que pateixen les conseqüències de realitats com ara la caiguda de l'escolarització d'alumnes amb necessitats educatives especials en centres ordinaris, l'aturada de polítiques d'ocupació o la retallada en la llei de dependència. Totes aquestes queixes les plantejaran aquest migdia al conseller d'Empresa i Ocupació, Felip Puig, a qui entregaran el manifest Per la dignitat de les persones amb discapacitat.

El retrat del mercat de treball és demolidor: l'atur registrat entre els treballadors amb discapacitat va augmentar un 3,7% en els primers nou mesos de l'any en comparació amb el mateix període del 2013, fins a situar-se en 10.485 persones, segons un informe de la UGT. Una dona de més de 45 anys i en situació d'atur de llarga durada és el perfil majoritari del discapacitat apuntat a l'atur.

L'informe destaca que, mentre que la població amb algun tipus de discapacitat en edat de treballar suposa el 5,21% del total de població entre 16 i 65 anys, només representen el 0,46% del total de treballadors. La secretària d'estat del Benestar i Treball de la UGT, Laure Pelay, va mostrar la seva preocupació perquè a més de ser mínims, la majoria de contractes es produeixen sota el règim de protecció: només un 4% són contractats sense mesures de discriminació positiva.

I els greuges no s'acaben aquí. Una persona amb discapacitat cobra de mitjana un 11,5% menys de sou brut i alhora té una taxa de temporalitat més de quatre cops superior a la taxa de temporalitat del conjunt dels treballadors. Una altra qüestió és l'incompliment de l'obligació que tenen les empreses de més de 50 treballadors de reservar un 2% de la seva plantilla per a persones amb discapacitat. Tot i que als sindicats no n'hi ha dades, se sap que només el 76 dels 602 convenis col·lectius registrats a Catalunya aquest any preveuen aquesta quota.

Les dades no són més esperançadores en l'àmbit europeu: menys d'un adult discapacitat de cada dos de la Unió Europea tenia feina l'any 2011 i un de cada tres vivia en risc de pobresa, segons dades de l'Eurostat.

Un 5% tenen estudis universitaris

La fundació ONCE va subratllar ahir que només el 5% de les persones amb discapacitat tenen estudis universitaris a l'Estat, una xifra a hores d'ara molt allunyada de l'horitzó del 40% que marca l'estratègia europea pel 2020. I no només és encara molt baixa la xifra d'estudiants amb alguna discapacitat, sinó que també es detecten moltes dificultats a l'hora d'entrar i mantenir-se en el mercat laboral.

Per millorar aquestes dades, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), amb el suport de la Fundació Universia, ha posat en marxa un programa per a la inserció d'estudiants i titulats amb discapacitat que es diu UAB Impuls. El programa, que funciona des del juny, preveu fer acompanyament en la definició de l'objectiu professional, assessorament en la recerca de feina i també fer de nexe entre candidats i empreses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES