Societat

El Síndic reclama tarifes progressives de la llum i el gas

Proposa que hi hagi un subministrament mínim gratuït per a famílies vulnerables

Demana factures més clares

En plena recerca de solucions a l'anomenada pobresa energètica, el síndic de greuges, Rafael Ribó, va presentar ahir un informe al Parlament sobre
el dret als subministraments bàsic en què demana, entre altres qüestions, un sistema tarifari progressiu en la llum i el gas. Seguint l'exemple del preu de l'aigua en alguns municipis, proposa un sistema acumulatiu de manera que els col·lectius vulnerables es puguin beneficiar de preus socials i que els consumidors amb més despesa paguin una tarifa més cara. En els casos d'alta vulnerabilitat acreditada hi hauria d'haver la possibilitat d'acollir-se a l'exempció del pagament.

El punt de partida de l'informe és que l'accés als subministraments bàsics és un dret. Ribó va subratllar que els governs poden fer més per evitar la pobresa energètica i planteja que per llei s'obligui les companyies energètiques a tractar les persones com a ciutadans amb drets i no pas com a clients. A causa de l'evidència que més de 320.000 famílies no poden pagar les factures de llum i gas, el primer aspecte que cal concretar és la definició de qui és “pobre energètic”. Però no només això, el Síndic vol que el Parlament exigeixi que les factures siguin més clares i també habilitar mecanismes per denunciar els abusos de les empreses. “No pot tolerar-se que calgui ser enginyer per entendre una factura”, va denunciar Ribó.

El document sol·licita que es revisi l'IVA que s'aplica a les energies i que grava el consum amb un 21%, mentre que a l'Estat francès es carrega un 5,5% als consumidors vulnerables, i a Bèlgica, un 6%. Una altra proposta del síndic és la de tenir més competències i que en casos en què el consumidor no estigui satisfet pugui acudir a ell a queixar-se.

Es queixen a la Comissió Europea

La Generalitat ha presentat una queixa formal a la Comissió Europea (CE) perquè obligui el govern espanyol a complir les directives europees de pobresa energètica. La queixa s'ha dirigit al comissari del Canvi Climàtic i Energia, Miguel Arias Cañete, i a la secretària de la CE, Catherine Day, i busca que l'executiu espanyol transposi correctament les directives sobre electricitat i gas.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES