La tramuntana deixa empremta
El fort vent que va bufar ahir va provocar incidents arreu de les comarques de Girona, amb cops que van arribar als 150,8 km/hora a Portbou, però no es van registrar desgràcies personals
Els pronòstics que anunciaven per ahir vent de tramuntana molt intens es van complir i arreu de les comarques de Girona es van registrar diversos incidents, tot i que en cap cas es van haver de lamentar desgràcies personals. Talls de subministrament elèctric, que van afectar uns 9.000 abonats, i arbres caiguts o arrencats va ser el més destacat.
Alt Empordà
A Portbou es van arribar a registrar ratxes de vent de fins a 150,8 quilòmetres per hora, per exemple, mentre que a Navata van ser de 110,5 km/hora i de 95 km/hora a Roses. A Figueres, es van registrar diverses incidències pel fort vent que va bufar durant tot el dia. Les més importants van ser la caiguda de tres pins a la zona de davant l'hospital i d'una part del mur perimetral de l'escola Salvador Dalí, que no va afectar l'activitat escolar. Pel que fa als arbres caiguts, va obligar a tallar el trànsit al carrer Rector Arolas durant mig matí, fins que els operaris van retirar els exemplars de sobre la vorera i la calçada. L'Ajuntament va decidir tancar l'accés de vianants al Parc Bosc, on havien caigut algunes branques d'arbres, i va prohibir l'accés al carrer Peralada, pel perill de despreniment d'una tanca. També es va haver d'anul·lar el mercat de Nadal a la Rambla.
Als municipis de costa s'hi va afegir el mal estat de la mar, amb risc d'onades de fins a quatre metres. Al Port de la Selva es va decidir anul·lar les activitats esportives al pavelló per precaució.
La línia de tren convencional també es va veure afectada pel vent.
Gironès
L'Ajuntament de Girona va haver d'actuar a la rotonda dels Països Catalans, quan l'obra artística amb motiu nadalenc es va moure lleugerament de la seva base. Segons fonts municipals, pels tècnics no representava cap perill, ja que consideren que si hagués caigut ho hagués fet dins de la rotonda. Tot i això, es va valorar la conveniència de retirar-la ahir a la tarda per extremar les mesures de seguretat. Diversos operaris, amb el suport d'una grua, va enllestir els treballs a última hora de la tarda. També ser necessari actuar per arbres i branques caigudes, com ara al carre Joan Maragall.
A Cassà de la Selva la força del vent va fer caure el tradicional arbre de Nadal que es posa a la plaça de la Coma. L'alcalde de Cassà, Enric Bagué, va explicar que la caiguda de l'arbre no ha comportat cap dany personal i que de seguida que pari el vent es recol·locarà.
Baix Empordà
En aquesta comarca, la tramuntanada es va deixar sentir tot el dia, però la virulència del vent es va accentuar a la tarda. A l'observatori de Castell d'Aro van registrar ratxes d'uns 90 quilòmetres. En aquesta població, la caiguda d'un gran arbre escapçat va deixar tallat l'accés viari a l'Institut Ridaura, en espera que els Bombers s'hi apropessin per retirar-lo.
A s'Agaró, la ventada va arrencar el tendal d'un restaurant i va deixar tombats alguns contenidors o un ciclomotor a la carretera. A prop de la seu de la policia local de Platja d'Aro també van acordonar uns arbres després que se'n desprenguessin branques, igual que a Sant Feliu o Palamós, on l'alcaldessa, Teresa Ferrés, esmentava la caiguda de tres arbres, tanques d'obres, mobiliari urbà i una línia telefònica al camí vell de la Fosca.
La Selva
Part de les urbanitzacions de Maçanet Residencial i Mas Altaba van quedar-se ahir a la tarda sense llum per una avaria causada pel vent però no al municipi sinó a la carretera de Riudarenes. Els vigilants del municipi van anar rebent trucades d'usuaris durant la tarda però no van determinar quants usuaris s'havien quedat sense llum. Endesa tampoc va informar, aparentment, del que podia tardar a resoldre l'avaria.
A Lloret de Mar, com a mesura de precaució l'Ajuntament va decidir suspendre totes les activitats previstes en instal·lacions esportives. D'altra banda, el vent va provocar la caiguda de dues palmeres, a Fenals i a la Riera, i veïns de la urbanització Montgoda també van patir talls de llum a conseqüència del vent.
Garrotxa
A la comarca d'Olot es van quedar sense electricitat durant unes hores alguns nuclis de població, com ara Sant Feliu de Pallerols i les Planes d'Hostoles. El tall de subministrament, que es va registrar entre les dotze del migdia i un quart de tres de la tarda, va ser pels problemes que el vent va generar en una torre. D'arbres arrancats o tombats n'hi va haver uns quants. A la part del nucli de la Canya, que és terme de la Vall de Bianya, uns arbres caiguts a la calçada van ser retirats pels bombers. A les Planes d'Hostoles, el vent va trencar un pi a l'entrada del barri del Jonquer. D'altra banda, a Sant Jaume de Llierca, es va decidir desmuntar un fanal del carrer perquè s'havia començat a descalçat.
Pla de l'Estany
Al Pla de l'Estany, un arbre caigut va entorpir la circulació a la carretera de ronda de l'Estany i un altre al carrer de la Sardana, a Banyoles, mentre que a Porqueres un arbre va caure a prop de l'escola l'Entorn. D'altra banda, a Banyoles, uns llums de Nadal van desprendre's i van caure. En cap cas es van produir desgràcies personals. Com passa quan bufa fort la tramuntana -–normalment dos cops a l'any, segons l'observador meteorològic Enric Estragués–es va aixecar un fort onatge a l'estany, que va arribar als 40cm d'altura.
Al Ripollès, entre altres incidents provocats per la ventada, destaca el tall de llum que va afectar durant unes hores la majoria de domicilis de Vallfogona. D'altra banda, a Ripoll va caure un pi a l'avinguda del Ripollès.
Els pescadors, a casa
La major part de la flota pesquera de les comarques gironines es va haver de quedar amarrada a port per culpa del fort vent, i malgrat que “hi va haver barques que van acabar sortint cap a la una del migdia ja havien tornat”, segons va explicar ahir el president de la Federació Catalana de Confraries de Pescadors, Eusebi Esgleas. A llocs com ara Palamós, dels 27 vaixells d'arrossegament, només tres van sortir, a Blanes un i a Roses “una desena” de les dinou barques que diàriament surten a feinejar. Eslgeas, però, s'ho pren amb resignació “perquè la pesca depèn sempre de molts imponderables que no podem dominar”.
Els efectes d'una ventada espectacular
Algunes de les conseqüències de la tramuntana d'ahir es veuen reflectides en aquesta selecció de fotografies, fetes en diversos punts de les comarques de Girona. A la pàgina anterior, a dalt, veiem l'impacte de les onades i l'aigua que s'aixeca en l'espigó del port de Palamós; a baix, l'arbre que, en caure, va quedar estès al mig d'un carrer del municipi de Castell d'Aro, i que va tallar durant una estona l'accés a l'institut Ridaura, fins que van actuar els bombers; i els arbres del parc Bosc -ja serrats- que van caure a la vora de l'hospital de Figueres.
En aquesta plana, a la part de dalt a l'esquerra, fotografia d'un arbre fet malbé al carrer Joan Maragall de Girona; a baix a l'esquerra, una grua en l'operació de desmuntar per precaució la gran escultura nadalenca que havien instal·lar a la plaça dels Països Catalans d'aquesta mateixa ciutat; a dalt a la dreta, l'arbre que es va partir a conseqüència del vent a l'entrada de la urbanització El Jonquer, de les Planes d'Hostoles; i a baix l'aspecte que oferia l'estany de Banyoles a mig matí, vist des de la vora del passeig Darderí.
A Portbou, més que a Ulldeter
Fins ahir al vespre, els cops de vent més forts a les comarques de Girona es van registrar a Portbou, on la tramuntana va arribar als 150,8 km/hora. Altres nuclis amb valors molt elevats van ser Navata (110,5), Roses (95), Castell d'Aro i la Bisbal (88,6) i Banyoles (87,1). Entre els valors que es van donar en els punts d'alta muntanya destaquen els 149,4 km/hora amb què va bufar el vent a Ulldeter (a 2.410 metres d'alçada) i els 114,5 km/hora de Núria (1.971 metres d'altura).
El pronòstic per avui indica la fi d'aquest episodi de vent. Meteocat pronostica vent tan sols a les comarques del Ripollès i Cerdanya i ahir va emetre un avís de “perill moderat”. El mar, però no s'encalmarà del tot i s'espera fort onatge a la costa de lde les comarques de l'Alt i Baix Empordà i de la Selva.