Societat

Atractiu ‘turístic' de risc

Tot i les recomanacions municipals, molts veïns de Sabadell i Terrassa van al rodal a fer-se fotos amb arbres caiguts

El vent en va tombar 45.000 al bosc de Can Deu

“Senties comels arbres anaven caient, un rere l'altre, i els espetecs
del cables elèctrics”

“No fa pas vent i ja no hi ha perill... bé, anirem ràpid.” En Pepe ha anat al bosc de Can Deu, a Sabadell, amb dos dels seus néts “a ensenyar-los com n'està, de fet malbé”. Camina entre els arbres i marxa. Molts altres ho fan. És un degoteig constant, des de dimecres, explica la Txell, responsable de la guingueta. “Han vingut fins i tot els policies municipals”, exclama. Divendres a la tarda els ajuntaments de Sabadell i Terrassa van recomanar als seus veïns que aquest cap de setmana no s'acostessin a les zones boscoses, una recomanació que ja es veia difícil de complir en una comarca on milers de persones van al bosc el cap de setmana a caminar, córrer o anar en bicicleta. Tot i això l'afluència al bosc de Can Deu o a l'aparcament de l'entrada del camí que du al llac Petit, a Terrassa, és menor, segons constaten el vigilant del Parc Científic i Tecnològic de Terrassa i la mateixa Txell.

Una ruta pel Vallès Occidental, entre el llac Petit, el bosc de Can Deu o les zones de Can Casamada, a Castellar del Vallès, o Guanta, a Sentmenat, mostra la dimensió de la “ tragèdia natural ”, com va definir la ventada el regidor de Sostenibilitat de l'Ajuntament de Sabadell, Lluís Monge. El soroll més comú, entre furgonetes amb els logos d'Endesa i altres companyies, és el de les serres elèctriques. Ara, arreu hi ha gent badant i, sobretot, gent fent-se selfies. La majoria, a una certa distància, però no tots. Divendres al matí un grup de jubilats del barri de Can Deu va atrevir-se a travessar el bosc –l'aparcament principal, el més proper al nucli urbà, ha estat tancat– fins a l'ermita de Sant Julià. Un trajecte d'uns 20 minuts es va convertir en un de dues hores... i en un moment de perill quan es va desorientar, entre soques aixecades i branques caigudes. Però el risc forma part de la condició humana: un grup d'adolescents van haver de ser convidats a marxar del parc de Sant Jordi de Terrassa –un dels més afectats– quan el mateix dimarts s'hi feien fotos mentre els arbres anaven caient.

La Txell encara s'esborrona quan recorda el que va viure el dimarts. “Quan vaig obrir –la guingueta de Can Deu– feia vent... però ningú no s'esperava el que va arribar després.” A partir de quarts de dotze van començar a caure els arbres del bosc que té davant. “Vaig tenir temps de fer fora una escola que feia activitats a la zona boscosa i de tancar-m'hi dins... no en vaig poder sortir fins a els dues del migdia”, recordava ahir. “Senties clarament com els arbres anaven caient, un rere l'altre... i els espetecs dels cables elèctrics.” De fet, l'espai té llum gràcies a un dels 47 generadors que Endesa ha instal·lat a les zones afectades.

El bosc de Can Deu ha estat una de les zones més afectades per la ventada. Vist des de l'aire, és com si un tsunami se l'hagués endut. Els agents rurals calculen que el 100% de la superfície n'ha quedat afectada i que 45.000 arbres han caigut a terra. A banda, caldrà veure quants més n'hauran de tallar perquè n'han quedat afectats. La gran majoria són pins blancs i encara no s'ha pogut quantificar l'afectació sobre l'alzinar, tot i que sembla que ha resistit molt millor. D'això dependrà que Can Deu torni a ser el pulmó verd que Sabadell i la comarca del Vallès Occidental ha conegut els últims anys.

El bosc de Can Deu és propietat de la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859, des que l'any 1964 l'antiga Caixa Sabadell va comprar la masia i les 85 hectàrees de vegetació mediterrània per salvar-la de l'especulació urbanística. La determinació de recuperar un espai que cada any rep desenes de milers de visitants sembla clara: “com a propietaris farem el possible per recuperar l'ús que sempre ha tingut la finca, tant de la massa forestal com el centre d'educació ambiental”, ha dit el director de la fundació, Joan carles Sunyer. L'entitat també ha explicat que els danys a la masia o la granja han estat menors però que no preveu poder reobrir el bosc abans de Reis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia