Societat

Sabadell eleva a 830.000 euros el dany pel vent i fa un pla per recuperar el rodal

La Generalitat haurà de quantificar l'impacte econòmic a les 908 hectàrees de l'entorn

Castellar crea un comissionat per gestionar l'efecte del temporal

Ja són 829.136 euros el que va suposar en xifres la ventada del 9 de desembre al nucli urbà de Sabadell per desperfectes en cobertes, enllumenat, arbres, mobiliari, reparacions i substitucions. Un recompte que encara no ha acabat, segons va explicar el tinent d'alcalde de Presidència, Josep Ayuso, que eleva a 609 el nombre d'arbres afectats a la ciutat. Al rodal, des d'on ahir va informar acompanyat pel regidor de Sostenibilitat, Lluís Monge, l'impacte no està quantificat i deixen el peritatge de les 908 hectàrees –8,6% públiques– afectades amb més o menys intensitat a mans del Departament d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat.

Si fa dies l'escenari dantesc mostrat era el bosc de Can Deu, ahir la imatge era al voltant de Can Vilà, Togores, Can Moragas i Can Manent, on es calcula que entre un 60 i un 80% de 265 hectàrees han quedat afectades. Una trentena d'ADF i una quinzena de persones de l'empresa social CIPO han estat treballant aquests dies per recuperar i netejar onze quilòmetres de camins principals de l'entorn, actuació a la qual el consistori ha destinat 17.077 euros. A Can Deu, Ca n'Argelaguet, Ca n'Ustrell i Ribatallada l'afectació és d'un 70 i 90% de la massa boscosa; a la finca municipal del Parc Agrari, d'un 20%, i a Castell Arnau, de fins al 90%. A la Salut i Sant Nicolau és d'entre un 50 i un 90%.

El cap operatiu de l'ADF, Enric Sapés, coincidia amb Monge que cal contractar empreses especialitzades en treballs de retirada d'arbres abans de l'estiu, respectant els que han quedat i deixant la brancada per protegir el terreny. Això implicarà “més recursos per a la vigilància, ja que durant tres o quatre anys hi haurà més risc d'incendi”.

El consistori farà un pla per recuperar el rodal, que avui a la tarda presentarà a les associacions veïnals de la zona nord i que inclourà mesures per normalitzar i garantir els usos –la prohibició d'accés al bosc es manté per ara– i l'aprofitament del material forestal per treure'n rendiment econòmic.

A Castellar, el ple va aprovar crear un pla d'acció per gestionar els efectes de la ventada, que serà controlat pel regidor comissionat, que recaurà en el tinent d'alcalde de Territori, Aleix Canalís. El pla preveu la contractació de 25 aturats –13 per a la brigada d'obres i 12 per a tasques forestals– i d'empreses per netejar camins i l'entorn, i bonificacions fiscals del 95% sobre l'impost de construccions i la taxa d'obres per a qui hagi de fer treballs per reparar efectes del temporal.

Sense llum ni aigua a Can Vilà

La parella de masovers de la finca de Can Vilà de Sabadell, el Carmelo i la Maximiliana, de 80 i 78 anys, recordaven com si fos ahir el dia del temporal, ara ja fa més d'una setmana, i com gràcies a la feina del seu fill, vinculat a l'ADF, van poder anar-se obrint pas amb l'ajuda d'un toro mecànic que els va permetre retirar alguns arbres. Amb tot, van estar gairebé aïllats fins divendres i es queixen de la tardança de les ajudes, ja que van quedar sense llum, telèfon i aigua. Ho van poder solucionar amb un generador que no era de la companyia elèctrica. Ahir encara no els havien restablert el subministrament. Des de l'Ajuntament afirmaven que la prioritat va ser netejar els camins entre les masies per no donar cap excusa a les companyies. També eren conscients que aquestes donaven prioritat a restablir el servei als nuclis i que estaven desbordades perquè en molts casos tenen subcontractats els serveis.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.