Societat

Estrena del 2015 sense morts a les carreteres catalanes

Els Mossos van detenir 35 persones durant la nit de Cap d'Any, una xifra menor que la de l'any passat

La Festa del Mil·lenni repeteix èxit aplegant milers de persones a l'avinguda Maria Cristina

L'any 2015 es va estrenar ahir, com ho va fer en el seu moment el 2014, amb una jornada tranquil·la i sense cap mort ni ferit greu a les carreteres catalanes ni cap altre incident destacable. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, no va amagar la seva satisfacció durant el balanç de la jornada i va lloar la “responsabilitat” demostrada per conductors i ciutadans. En aquest sentit, les dades li donen la raó, perquè les 35 detencions practicades pels Mossos d'Esquadra suposen una xifra menor que la de la mateixa nit de l'any passat (54) i fins i tot que la d'un cap de setmana ordinari (58) o un dimecres qualsevol (45). A més, tot i fer més de 1.400 proves d'alcoholèmia, només un 5,67% han donat positiu, una dada similar a la que es registra qualsevol cap de setmana.

A tot Catalunya hi havia 3.965 efectius de Mossos d'Esquadra, dels quals 2.900 són els que operen una nit de manera ordinària i 357 van anar a reforçar actuacions de trànsit. A més, hi havia muntats fins a 56 dispositius policials específics arreu del territori. Pel que fa als bombers, van haver d'atendre durant la nit del 31 de desembre i fins al matí de l'1 de gener 84 serveis, 15 dels quals eren incidents amb llars de foc dintre dels habitatges.

Finalment, malgrat que la nit de Cap d'Any va transcórrer amb normalitat, el telèfon d'emergències va rebre 3.077 trucades fins a les deu del matí, la majoria relacionades amb problemes d'incivisme o per demanar assistència sanitària. Del total de trucades, 1.319 es van fer des de la comarca del Barcelonès i 1.009, des de la ciutat de Barcelona.

Festa multitudinària

La segona edició de la Festa del Mil·lenni, organitzada per la Fura dels Baus a l'avinguda Maria Cristina de Barcelona, va tornar a reunir cap a setanta mil persones que no es van voler perdre l'espectacle de música i focs d'artifici amb l'estructura humana de quinze metres com a gran protagonista. L'Ésser del Mil·lenni va donar la benvinguda al 2015 en un muntatge en què tampoc van faltar les altres estructures pròpies de la cultura del nostre país: els castells. Com a novetats d'aquest any, l'acte va incloure referències explícites a la celebració dels 700 anys de la mort de Ramon Llull –que també s'allargarà durant el 2016–, la commemoració dels 750 anys del naixement de Ramon Muntaner i el fet que el 2015 és l'Any de la Llum. Un dels moments més emotius de l'espectacle va arribar quan el cor de l'Ésser del Mil·lenni va començar a bategar al mateix temps que un joc de llums realitzat amb la participació dels mòbils del públic i que va il·luminar tot l'espai repetint el batec com a símbol de l'arribada del nou any.

LA XIFRA

70.000
persones
es van aplegar la nit de Cap d'Any en la segona edició de la Festa del Mil·lenni, a Barcelona

El primer nadó del 2015 és nena

Es diu Noèlia Martí Benet, va pesar poc més de 2,7 quilos i va néixer poc després de la mitjanit de l'últim dia del 2014 a l'hospital Verge de la Cinta de Tortosa. Els seus pares, Raquel i Òscar, són veïns de Roquetes i tenen un altre fill, l'Unai, de 4 anys. La nena havia de venir al món avui amb una cesària programada, però la mare va trencar aigües a la tarda i va haver d'ingressar. La petita, a més, també és el primer nadó nascut a tot l'Estat. La nena va rebre la visita del conseller de Salut, Boi Ruiz, i CaixaBank li va fer entrega d'una llibreta Estrella Super3 amb 2.000 euros. A la ciutat de Barcelona el primer nadó va ser en Mohamed, que va néixer a la Maternitat. Pel que fa a demarcacions, a Barcelona el primer nadó va ser l'Omar, a l'hospital Sant Joan de Déu de Manresa. A Girona, l'Alba, a l'hospital Josep Trueta, i a Lleida la Tilda va arribar a l'hospital universitari Arnau de Vilanova.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia