Societat

El laberint de Silla

DES DEL BELL MIG DE LA PLAÇA

He passat uns dies a Silla, amb la família, i he tingut l'ocasió de comprovar que, tal com asseguren els forasters que hi venen, el poble és un laberint. Em referisc als nostres carrers, a la nostra trama urbana, encara que també ho podríem dir de la trama política local. Ben mirat, tots els pobles són laberíntics en els dos aspectes, però alguna cosa he notat jo, aquests dies, que fan de Silla un poble especial.

Passejant i saludant la gent coneguda i prenent notes, he pogut presenciar tres casos de forasters desorientats, que havien arribat fins la Plaça, guiant-se pel campanar, però una vegada allí preguntaven a la gent i ningú sabia orientar-los de manera clara del camí a seguir i vaig col·laborar per aclarir-los-ho. En el primer cas, un repartidor d'un gran comerç volia arribar al carrer les Riberes (Molí de Magalló); en el segon cas, l'automobilista preguntava pel Poliesportiu; finalment, el tercer volia anar-se'n cap a València. Els tres posaven la mateixa cara de sorpresa i d'irritació.

Què passa a Silla, em preguntava jo? El meu amic mallorquí, que ha vingut a conèixer la mare, i que també és d'un poble laberíntic, em féu l'observació que a Silla no tenim instal·lats suficients i estratègics senyals als carrers, cosa en la qual jo no havia caigut mai. Per exemple, em deia, quin senyal hi ha, des de la Plaça estant, que indique l'eixida cap a València o cap a Alacant? O cap a l'autovia i el by-pass? O cap al poliesportiu, el Jutjat, el Mercat...?

En efecte, els natius ens coneixem el laberint del poble i pràcticament pudem anar a cegues amunt i avall, encara que pegant moltes voltes, aixó sí; però, en el cas dels forasters, la cosa no és tan fàcil, sobre tot si han tingut la pensada de sol·licitar un plànol a l'ajuntament, que no s'entén. En tinc un a les mans i és increïblement pobre, una simple fotocòpìa, confusa, inexacta i vergonyosa, que dóna una mala imatge del poble. No l'havíem nomenat ciutat turística?.

Plànols a banda, la pregunta és per què no hi ha cap indicatiu per a sortir de la població, o per a circular-hi? El meu amic i jo hem agafat el cotxe i hem fet el recorregut de Plaça del Poble, carrer de Sant Roc, fins la cruïlla davant de ca Llopis. Un stop no ens permet continuar, com seria lògic, i és en aquest punt que hauria d'haver senyals marcant la direcció cap a València, o cap al Poliesportiu, i no l'hi ha. Continuem pel carrer del Port i arribem a l'avinguda d'Alacant on tampoc hi ha cap indicatiu que indique la direcció cap a València i, el que és pitjor, ni indicant el que s'ha de fer si volem anar cap a Alacant... Com aquest cas, en mitja hora n'hem trobat molts més.

L'altre laberint siller, el polític, podria ser més fàcil d'entendre si hi haguera més informació, però la web municipal continua bambant i els partits tampoc no parlen massa, a excepció de Compromís, que continua sent el partit més internauta de tots. Ja s'ha fet públic que Melero no repetirà de candidat. Per cert que aquest partit és ara per ara el més avançat en matèria d'igualtat, perquè són dones la secretària, la cap de llista, la presidenta de País del Bloc Jove, i la major part de l'executiva. Aprofite per saludar Anna Perpinyà, Raquel Sànchez, Maria Lluesa, Judit Simeon... Aquesta nit (8 de gener) sembla que es coneixerà definitivament la llista electoral.

De la resta de partits no he obtingut massa informació, cosa que vol dir que tenen poc a dir o que estan d'any sabàtic. Concretament, intente saber res sobre la confecció de les llistes per a les eleccions de maig. Faré un repàs de la poca informació obtinguda.

Podem/Podemos no presentarà candidatura, sinó que, segons han anunciat els seus líders a Madrid, recolzaran la que troben més positiva o pròxima. De moment, han fet primàries per a nomenar els seus representants i ha estat elegit com a secretari Salvador Mestre Zaragozà, jove pianista, professor del Conservatori i de La Lírica.

Pel que fa a EU, els Verds i el PSOE, encara no diuen, no volen o no saben el que han de dir. Per descomptat que els del PP han d'esperar que els nomene el seu caudillo Rajoy, qui, segons Las Províncias, encara no ha decidit el candidat de Silla ni de la Generalitat; el periòdic diu que ho allarga a posta, mentre que Fabra està dels nervis.

Així que l'única cosa que he trobat és una enquesta, realitzada per Silla on line, que avança uns resultats sorprenents. Ciutadans (que acaba de presentar-se a Silla, a mans de gent sobre tot jove) en trauria 7 regidors, seguits pel PSOE, que en trauria 5, Compromís 2, i amb 1 cadascú, Podem, EU i el PP. L'extrema dreta E.2000, finalment desapareix.

L'enquesta també dóna la valoració dels polítics locals, i cap ni un aprova. El més valorat ha estat el socialista Vicent Zaragozà (3'64), seguit pel comunista Valentín Mateos (3'28) i pel nacionalista Josep Melero (3'07); els dos darrers són l'actual alcalde Serafín Simeon (2'85) i el verd Antonio Navarro (2'79); l'ultradretà Andrés Vicent no passa d'1'95. O siga, que l'espectacle és decebedor.

De moment, amb aquestes xifres a la mà, s'obre la possibilitat de Ciutadans per als oportunistes i em comenten que fa temps que ja es parlava de la possibilitat que Baixauli acabara en aquest partit; també es parlava de Roser Saborit. Com l'assalt a Podem que aquests intentaven fracassà, seria molt possible que ara intentaren la maniobra en Ciutadans.

Per tot açò es comenta que tots els partits, amb els seus líders, tant els qui posen la cara com els que estan a l'ombra, s'han posat molt nerviosos i que, fins i tot, algú ha hagut d'anar a cal metge a per alguna píndola per a dormir. Se suposa que només passarà la Fira de Sant Sebastià es podran saber més coses.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia