Societat

L'1% de la població tindrà més del 50% de la riquesa el 2016

Espanya és el segon país més desigual d'Europa, segons un informe d'Oxfam Intermón previ a la cimera de Davos

A tres dies de l'inici del fòrum Econòmic de Davos, un estudi d'Oxfam Intermón ha tornat a oferir xifres alarmants del que representa la desigualtat econòmica al món. Segons un informe fet públic ahir, la riquesa que posseeixen els 70 milions de persones més riques del planeta podria superar l'any vinent la que tenen conjuntament els 7.000 milions restants. És a dir, que l'1% de la població concentrarà més del 50% de tota la riquesa del món.

La directora executiva de l'organització, Winnie Byanyima, ha advertit que l'augment imparable de les desigualtats està llastant la lluita contra la pobresa. Actualment, més de mil milions de persones encara viuen amb un euro al dia i en canvi hi ha mil milionaris amb interessos en els sectors farmacèutic, financer i d'assegurances que van veure com la seva fortuna va augmentar un 11% l'any passat. Aquests sectors van emprar 550 milions de dòlars a finançar els lobbys que influeixen sobre les polítiques que es decideixen a Washington i Brussel·les.

Dins d'aquest panorama general de desequilibri, Espanya no pot estar pitjor posicionada. Segons l'informe d'Intermón, és el segon país amb més desigualtats d'Europa, només per darrere de Letònia. I és també el país on el sistema fiscal és menys efectiu en la reducció de la desigualtat, ja que l'1% més ric de la població concentra més riquesa que el 70% més pobre.

Davant d'aquesta realitat, exigeix mesures urgents als governants per millorar les polítiques redistributives. Oxfam Intermón també ha revelat que la riquesa de les 80 persones més riques del món s'ha duplicat entre els anys 2009 i 2014.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.