Més connectats que mai
La implantació dels telèfons intel·ligents no té fre a l'Estat, líder a Europa
Creix el nombre d'usuaris intensius que es connecten diàriament
La missatgeria instantània puja com l'escuma i ajuda en la ‘vida desconnectada'
La severa crisi dels darrers anys ha comportat retallades i reculades en molts camps, però no pas en l'adoració pel mòbil. L'Estat es referma com a líder europeu pel que fa a l'adopció d'smartphones, que representen un 81% del parc mòbil. Durant el 2014 la xifra va créixer cinc punts i fa dos anys eren només el 63%. La mitjana europea està en un 71%.
La gran acceptació dels telèfons intel·ligents, certificada per les dades recollides en l'informe sobre la societat de la informació que anualment elabora la Fundación Telefónica, comporta que en la balança on es mesuren els ingressos o el consum de determinats serveis ja pesi més el sector mòbil que no pas les connexions des de l'ordinador. De fet, més del 80% dels usuaris d'internet s'hi connecten des de dispositius mòbils.
Rere la creixent acceptació dels smartphones s'amaga, però, una necessitat cada cop més generalitzada d'estar permanentment connectats. El perfil d'usuari intensiu també guanya pes entre la població de manera espectacular, un 10% el darrer any, el que significa que
un 78% dels internautes es connecten diàriament. Però hi ha qui, gràcies al mòbil, està encara molt més actiu. Una de cada tres persones admet que consulta el seu telèfon cada cop que disposa de cinc minuts lliures. En el cas dels menors de 26 anys, ho fa un de cada dos.
Segurament, un dels factors que tenen un pes fonamental en aquest tipus de conducta és la generalització de les aplicacions de missatgeria instantània. Els darrers dos anys, l'ús de WhatsApp i companyia ha crescut un 206%, fins arribar a un 78% de la població amb telèfon mòbil. Aquesta xifra és especialment notable, ja que gairebé es posa al mateix nivell que l'ús de les trucades convencionals (82%).
Mentre les aplicacions de xat creixien com l'escuma, tant l'ús del correu electrònic com el dels SMS queia un 25%. En la pregunta sobre quin sistema de comunicació preferien, els enquestats triaven el model de WhatsApp davant de les trucades i, fins i tot, de parlar cara a cara.
Fets com aquest solen usar-se per criticar aquests serveis, però els seus usuaris remarquen que els resulta una eina molt útil per organitzar activitats en la seva vida desconnectada. A més, un 44% afirma que li ha permès intensificar les relacions amb la gent del seu entorn i, un 25%, que ha fet revifar amistats amb les quals havia perdut el contacte.
Una de les tecnologies que més està creixent darrerament és la fibra òptica, però la Fundación Telefónica destaca especialment que l'Estat s'ha situat al capdavant d'Europa en la introducció de les tecnologies a l'aula, com ho demostren les ràtios sobre el nombre d'estudiants de primària per ordinador portàtil connectat –5 a l'Estat davant dels 20 de la mitjana europea– i el nombre de pissarres digitals per alumne (43 enfront de 111).
Pel que fa als usos, creix el nombre d'usuaris del comerç electrònic fins quasi als quinze milions, gairebé dos dels quals van fer la primera compra l'any passat. Entre els joves, el consum de vídeo a demanda ja ha superat el consum de televisió en obert i, pel que fa a la relació amb les administracions, el 49% dels ciutadans hi ha interactuat per internet, assolint virtualment l'objectiu del 50% marcat per Europa per al 2015.
LES XIFRES
WhatsApp ja està disponible al PC
Si, com ha quedat clar,
WhatsApp ha tingut un creixement sublim durant els darrers anys, encara podria expandir-se més en un futur gràcies a noves opcions com la que va inaugurar ahir: la compatibilitat amb els ordinadors. L'aplicació de missatgeria instantània va llançar ahir un nou servei que permet recuperar els xats a la pantalla del nostre ordinador i continuar amb les converses des del teclat del PC.
Per fer-ho, no cal descarregar cap programa o extensió, sinó només accedir al web https://web.whatsapp.com, on es mostrarà un codi QR que haurem de capturar amb el nostre telèfon per accedir al nostre compte. El servei ha començat amb algunes limitacions: només funciona amb el navegador Chrome de Google, en els mòbils amb Android i Windows i amb les Blackberry, però no amb els iPhone. Cal, això sí, tenir l'aplicació actualitzada amb la darrera versió. WhatsApp espera fer aquest servei compatible amb els mòbils d'Apple i amb la resta de navega-dors com més aviat millor.