Societat

Tenir un familiar amb una discapacitat intel·lectual té un cost de 24.000 euros

Un informe denuncia el sobreesforç econòmic que fan les famílies amb un membre discapacitat

El cost suposa sovint estar en risc d'exclusió social

Les famílies amb una persona a càrrec amb discapacitat intel·lectual suporten una despesa anual de 24.237 euros, situació que fa que moltes estiguin, sobtadament, en situació d'exclusió social. La Confederació Espanyola d'Organitzacions en favor de les Persones amb Discapacitat Intel·lectual (Feaps) va presentar ahir un informe en què s'avalua el sobrecost que la malaltia suposa a les famílies. Les retallades en la llei d'autonomia personal, l'establiment del copagament de serveis socials bàsics en algunes comunitats, com passa a Catalunya, i, en general, la falta de suport a les famílies col·loquen les persones discapacitades i les seves famílies en una greu situació social.

Aquesta elevada xifra també ve provocada per l'encariment dels productes farmacèutics, el transport, l'oci i el cost de contractar cuidadors, que actualment cobren al voltant dels 14 euros l'hora.

Segons l'estudi, el copagament aplicat significa el 24% del sobreesforç que fan les famílies. El director de Feaps, Enrique Galván, va alertar que “a llarg termini el llast econòmic pot afectar la possibilitat que els familiars puguin rebre pensions, hagin de deixar la feina o fer-la a temps parcial”. Pel que fa a la llei de dependència, l'informe considera que és desordenada i de desigual aplicació entre comunitats, fet que posa en risc el principi d'igualtat en l'accés als serveis.

Es calcula que unes 241.000 persones tenen una discapacitat intel·lectual igual o superior al 33% a l'Estat espanyol. L'estudi s'ha dut a terme, concretament, en la franja d'entre 26 i 65 anys, en la qual hi ha 171.000 persones. El salari mitjà d'aquest col·lectiu és d'uns 8,6 euros l'hora, molt per sota dels 15 euros de mitjana del mercat laboral.

La despesa anual es duplica en els casos en què les persones amb discapacitat tenen un alt grau de dependència. Es calcula que la despesa arriba a 47.129 euros, i les hores que destina al mes un familiar per tenir-ne cura superen les 250. Per contra, les famílies amb un membre amb un grau més baix de discapacitat passen unes 61 hores amb ell, segons l'estudi.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia