Societat

Patrimoni

Els músics de les cobles orquestra

Un projecte de recuperació de la memòria oral dóna a conèixer la feina d'aquestes formacions nascudes a l'Empordà a mitjans del segle XIX

El projecte Fer de músic té com a objectiu la recuperació i la difusió
del patrimoni centrat en el món de les cobles orquestra i pretén fer recerca en aquestes formacions catalanes nascudes a les comarques de l'Empordà a mitjan segle XIX i que han estat testimoni excepcional de la història de nostre país, del desenvolupament de la societat catalana i de les festes populars. El treball de recerca fa sis anys que està en funcionament i està coordinat pel músic establert a Torroella de Montgrí Jordi Molina, una tasca que disposa del suport del centre de documentació del Museu de la Mediterrània. Després de sis anys, el projecte ja ha fet vint-i-tres entrevistes a diferents personatges històrics i ha recuperat i investigat diversos fons particulars relacionats amb el món de la cobla. La recerca feta des del Baix Empordà s'ha estès a tot el territori català, en un esforç en què té molt a veure la circumstància que el Museu de la Mediterrània forma part de l'Observatori del Patrimoni Etnològic Material i Immaterial.

Els treballs efectuats per l'equip de recerca al llarg d'aquest últim any es van donar a conèixer ahir en un acte durant el qual es van poder veure les gravacions fetes a quatre personatges històrics de les cobles orquestra. En concret, els quatre protagonistes enregistrats són la compositora i cantant Pepita Llunell i Sanahuja (Barcelona, 4-8-1926), l'instrumentista de fiscorn i trombó Francesc Clà i Font (Celrà, 8-9-1947), l'instrumentista de trompeta Vicenç Gatius i Mayoles (Ullastret, 16-10-1934) i l'artesà i constructor d'instruments, Miquel Puigdellívol i Busqué (Mataró, 11-1-1939).

Dissabte d'aquesta setmana es farà a Can Quintana una taula rodona amb el títol Els cantants en les orquestres de ball, una activitat que té com a objectiu aportar noves dades i testimonis al treball que ajudin a descobrir una de les figures més característiques de les cobles orquestra. Els responsables de l'estudi han anat desvelant que aquesta figura ha sofert molts canvis en el transcurs del temps: el canvis de repertoris, la incorporació de la dona i la sonorització han anat fent evolucionar aquesta especialitat. La taula rodona tindrà la participació d'Eva Trullàs (Orquestra Montgrins i Dagoll Dagom), Susanna del Saz (Orquestra Girona, Costa Brava i Selvatana), Jordi Granger (Orquestra Maravella, Selvatana i Principal de la Bisbal) i Antoni Giner (Orquestra Montgrins). La taula serà moderada per Francesc Sànchez Carcassés (TV Girona, FEM Ràdio
Girona).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

L’hort medieval del monestir de Pedralbes

La Universitat de Girona incrementa les dobles titulacions en l’oferta acadèmica del curs vinent

Inauguren el nou centre cívic el Molí que donarà servei a més de 2.700 persones

LLORET DE MAR

Es veïns dels barris de muntanya de Molins de Rei indignats perquè fan curt amb les cisternes d’aigua

Molins de Rei

Adif ha executat el 65% del soterrament de les vies a Sant Feliu que enllestirà el 2025

Sant feliu de llobregat
Societat

Els socorristes reben vint vegades la dosi segura de radiació solar

Barcelona
Ciència

Mor Maxine Singer, la científica que va posar les normes sobre l’enginyeria genètica

Comencen les obres per fer 192 pisos de lloguer social a Tarragona

Tarragona

Detecten 479 punts d’aigua nous susceptibles d’allotjar una tortuga en perill

RIUDARENES