Els bombers voluntaris de Sitges es neguen a participar en el dispositiu de seguretat de Carnaval
Es senten menystinguts després de tres anys sense conveni de col·laboració amb l'Ajuntament
El menysteniment que sent el grup els porta a plantejar-se el tancament total del parc
El grup de bombers voluntaris de Sitges s'ha plantat davant el govern municipal i ha decidit no formar part del dispositiu de seguretat de Carnaval. El col·lectiu fa tres anys que no renova el conveni de col·laboració amb l'Ajuntament -on s'estableixen els diners i recursos cedits- i assegura que han arribat a una situació límit.
El malestar a nivell municipal ha estat la gota que ha fet vessar el got, perquè els bombers voluntaris ja se sentien infravalorats des de la Generalitat i des de l'Estat. Per una banda, demanen que el govern els garanteixi una protecció sanitària en hores de voluntariat i, per part estatal, rebutgen els nous tributs que han de pagar per cada servei que cobren.
La vintena de bombers que treballen voluntàriament a Sitges s'han sumat a les reivindicacions que les últimes setmanes han manifestat els parcs de Tarragona, que demanen cobertura sanitària si tenen un accident laboral. En el cas d'aquest municipi del Garraf, però, hi sumen la mala relació que mantenen amb l'Ajuntament durant els darrers tres anys. Segons ha explicat el sots-cap del parc, Lluís Trulls, l'últim conveni sobre subvenció i recursos el van signar l'any 2012. Des d'aleshores, el govern els ha fet “promeses que no s'han complert” i per això sentencien que el seu “esperit de sacrifici s'ha acabat”.
El parc de bombers voluntaris de Sitges funciona els caps de setmana i en ocasions especials, com el Carnaval, la revetlla de Sant Joan o la Festa Major. Aquesta vegada, però, no estaran operatius pel Carnaval, quan habitualment treballaven des de Dijous Gras i Dimecres de Cendra. Lluís Trulls explica que, cada any, al seu desplegament s'hi sumava el d'una dotzena d'efectius de reforç d'altres parcs voluntaris com Gelida, Capellades, Begues i Piera. En total, organitzaven un dispositiu d'una quarantena de bombers. Trulls assegura, però, que la resta de voluntaris s'han solidaritzat amb la situació i tampoc treballaran a Sitges pel Carnaval. D'aquesta manera, el més previsible és que la Generalitat desplegui bombers professionals.
Relació tensa
Lamenten que el govern municipal no hagi renovat els convenis, els quals els permetrien afrontar el manteniment de les instal·lacions i dels vehicles. Al mateix temps, expliquen que el consistori no els ha atès després d'haver demanat reiteradament poder visitar els re inaugurats museus Cau Ferrat, Can Rocamora i Museu Maricel per a definir-ne l'estratègia d'actuació si hi hagués un accident o incendi. La mateixa situació es repeteix amb els aparcaments soterrats del municipi, que els bombers demanen analitzar per preparar una hipotètica intervenció d'emergència.
El menysteniment que sent el grup l'ha portat a plantejar-se el tancament total del parc. Des de fa tres anys han plegat una desena de bombers, i ara són 23 efectius. Tot i la reducció, organitzen els mateixos torns que el 2012, redoblant esforços. Davant la situació, lamenten que la Generalitat no faciliti l'entrada de nous voluntaris i que l'Ajuntament no els faci costat per a poder ampliar el grup. Respecte la negativa a participar al Carnaval, asseguren que és una decisió ferma i que la signatura del conveni a última hora no els faria desdir-se'n. En canvi, però, sí que podria aplanar el camí per a que el parc no tanqués portes i continués durant la resta de l'any.