REPORTATGE
La primera estellada
Aiguafreda i Tagamanent ja estellen fusta dels seus boscos per cremar a calderes de biomassa
Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent s’alien per alimentar les calderes de biomassa amb estella dels propis boscos d’acord amb els propietaris forestals. Acaben de fer la primera estellada de la fusta extreta dels boscos de la zona que ja alimentarà calderes de biomassa.
Els ajuntaments d’Aiguafreda, el Brull, Seva i Tagamanent, municipis adscrits a l’ADF Montseny-Ponent, han fet un pas endavant més per alimentar les calderes de biomassa que han instal·lat amb estella extreta de la fusta dels boscos dels propis municipis.
Recentment, en un solar de Sant Miquel de Balenyà (Osona), es va fer la primera estellada de la fusta obtinguda en dues tales realitzades a Aiguafreda i Tagamanent.
El projecte té diverses cares. D’una banda, la convicció dels quatre ajuntaments d’apostar per les energies renovables, amb el consegüent estalvi energètic i la reducció d’emissions, i, d’altra banda, la necessitat de fer prevenció d’incendis amb la neteja de boscos, compromís que també genera llocs de treball. En aquest context, es va posar en marxa l’Associació de Propietaris Forestals Montseny-Ponent, on també hi són presents els consistoris.
L’alcalde d’Aiguafreda i president d’aquesta associació, Joan Vila, explica que tindrem unes 4.000 tones any de producció d’estella, de les quals per abastir les necessitats dels quatre municipis en necessitem unes 1.700. Aquestes xifres obren noves perspectives: No ens hem plantejat res més, però se’n podria vendre, ampliar l’associació.... De moment, el que s’ha fet és buscar un emplaçament, a Sant Miquel de Balenyà, on es farà l’assecatge de la llenya i l’estellat. Aquesta instal·lació, tot i ser en terme de Seva, es finança amb diners aportats per la Diputació a través de l’Ajuntament del Brull i l’elaboració del projecte i la direcció de l’obra va a càrrec del d’Aiguafreda. La unió ens porta a tirar endavant un tema pioner, diu Vila. Una enginyeria forestal, d’acord amb els propietaris forestals adherits a l’associació, fa el projecte de les tales, que s’aniran fent als quatre municipis. Està previst que a mesura que l’associació obtingui beneficis els destini a zones que no són productives en gestió forestal però sí estratègiques en prevenció d’incendis.