Societat

El Síndic recull la demanda de les entitats i vol una RMI ajustada a la nova realitat

Ribó veu “greu i inacceptable” que les administracions no garanteixin drets socials reconeguts

Queixes per retallades en la dependència i per les llistes d'espera en salut

El balanç anual del Síndic de Greuges es converteix en un termòmetre dels principals eixos de malestar de la societat: el 2014 es van tramitar més de 27.211 actuacions, que van afectar 53.095 persones i un 40% corresponien a temes socials. De fet, els últims anys, el síndic, Rafael Ribó, utilitza, si no la mateixa frase, una de semblant per donar un toc d'atenció a les administracions: “No es poden justificar les restriccions de drets per motius pressupostaris, ni buidar de contingut els drets reconeguts legalment.” Ahir va lamentar les retallades en la llei de la dependència, va demanar una millor gestió de les llistes d'espera de salut i va plantejar la urgència de redefinir la renda mínima d'inserció (RMI) perquè s'ajusti a les necessitats de persones sense recursos.

L'evidència que alguns dels drets reconeguts no es garanteixen fa que el síndic asseguri que troba situacions “greus i inacceptables”. Després d'entregar l'Informe 2014 a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert, Ribó va criticar la falta de responsabilitat de l'Estat amb la llei de la dependència i va lamentar que durant mesos no s'hagin pagar les prestacions vinculades al servei de residència. Pel que fa a la RMI, va indicar que confia que el govern s'hi posi a treballar per reformar-la i adequarla a les necessitats de la crisi. Pel que fa als endarreriments, el Departament d'Empresa i Ocupació va aclarir que les mensualitats es paguen al dia, tot i que va reconèixer que hi ha impagats que s'arrosseguen des de l'estiu del 2011, precisament quan es van aturar molts expedients i es van endurir els criteris per cobrar.

Denuncien un altre tall de gas

L'Aliança Contra la Pobresa Energètica va tornar a denunciar ahir que, tot i les baixes temperatures, més del 10% de la població està afectada per la pobresa energètica; és a dir, unes 320.000 famílies. Un dels últims casos que ha atès aquesta entitat és el de la Salomé, a qui, segons van explicar, se li va tallar el subministrament de gas el dia 2, malgrat presentar a la companyia un informe dels serveis socials que acredita que els cinc membres de la família viuen amb una prestació de 426 euros. El Departament d'Empresa i Ocupació va insistir ahir que, si se segueix el circuit correcte, hi ha el compromís de les companyies de no tallar el subministrament a les llars vulnerables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.