Societat

10.500 avis són maltractats

L'enquesta de seguretat pública de Catalunya posa números a la realitat silenciada dels abusos físics, materials i psicològics a la gent gran

El conseller Espadaler es compromet a activar mesures de protecció per al col·lectiu

L'enquesta de seguretat pública de Catalunya acaba de posar números d'escàndol a la realitat silenciada del maltractament a la gent gran: 27.200 persones majors de 65 anys es troben en situació de risc de patir algun tipus d'abús i 10.500, el 0,8% de les persones grans, asseguren que han patit agressions físiques o psicològiques de persones del seu entorn.

Les xifres les va oferir ahir el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, en una compareixença al Parlament en què va adquirir el compromís de fer front a aquest fenomen: “Hem de situar a l'agenda política la seguretat de la gent gran.”

L'envelliment de la població, amb una tendència constant a l'alça que ha de fer que el 2050 el 30% de la ciutadania la conformin persones majors de 65 anys, propicia l'increment de l'activitat delictiva que té com a destinació els vells. Això fa que, en termes generals, mentre està baixant el nombre de delictes que arriben a coneixement de la policia, creix en quasi dos punts l'estadística quan les víctimes són el col·lectiu més gran de 65 anys.

L'enquesta serveix per evidenciar un dels grans problemes que impedeixen fer front a aquesta xacra: la invisibilitat dels maltractaments. En aquest sentit, hi ha un 31,4% de persones a qui s'han fet les preguntes que creuen que es tracta d'un fenomen poc freqüent i quasi un 16% consideren que és gens freqüent. Només dos de cada deu catalans són conscients del problema i afirmen que aquest tipus de maltractament són molt o bastant freqüents.

És per aquest motiu, perquè hi ha un paral·lelisme amb la invisibilitat que moltes vegades empara la violència de gènere, que el conseller Espadaler va advertir ahir que es tracta d'un problema de valors, perquè, “com en la violència de gènere, moltes vegades la persona que és objecte de maltractament no el percep com a tal”. És evident, també, que hi ha un problema de negació de la realitat per part de l'entorn de la víctima, ja que els agressors sovint són familiars.

El conseller va indicar la necessitat de millorar en la prevenció en l'àmbit de la formació, l'educació en els valors i també en el terreny de les mesures policials reactives. En un terreny més concret, Espadaler va proposar introduir reformes en el Codi Penal i establir una millor coordinació entre serveis socials i les diverses policies actuants a Catalunya.

LES FRASES

Hem de situar en l'agenda política la seguretat de la gent gran, amb reformes legals, més coordinació policial i altres”
Esgarrifa veure que un 0,7% no considera maltractament lligar una persona gran o deixar-la aïllada
Ramon Espadaler
conseller d'interior

Què es considera maltractament

No tot maltractament de què pot ser víctima una persona major de 65 anys pot tenir la seva corresponent sanció en l'àmbit del dret penal, però sí que tots aquests actes són accions habituals que repercuteixen de forma negativa, ja sigui en forma de lesió física o psicològica, i els seus autors acostumen a ser persones conegudes o properes.

En l'estudi d'aquests maltractaments s'han tingut en compte quatre grans grups. En primer lloc hi ha les negligències, com ara negar-se a satisfer les seves necessitats més bàsiques com és vestir-se o rentar-se. També entra dins d'aquest capítol de maltractaments negar-se a acompanyar la persona al metge o ajudar-la en la compra. Hi ha un segon capítol d'abusos que són els patrimonials i que consisteixen en el robatori de diners o objectes de valor, o tenir accés a comptes corrents i altres béns de la víctima a través de pressions. Entre el maltractament psicològic hi ha escridassar la víctima, menystenir-la o apartar-la de les relacions socials. Hi ha un últim apartat que és el de les amenaces i els abusos físics, que inclouen les agressions, la privació de llibertat o actituds de violència i amenaces, ja sigui de paraula o amb objectes contundents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
seguretat

Més tanques al Maresme perquè no es creui la via

Premià de Mar

Atenen 166 emprenedors durant els primers sis mesos del 2024

santa coloma de farners
equipaments

Canvien el sostre del pavelló de les Casernes, a Vilanova i la Geltrú

VILANOVA I LA GELTRÚ
equipaments

Nou pavelló i reforma dels patis de l’institut Camí de Mar de Calafell

CALAFELL

Signat el conveni per fer realitat la Planta fotovoltaica de l’abocador de Puigpalter

banyoles
GIRONA

L’Arxiu Municipal ingressa dos programes de festes dels anys 1935 i 1948

GIRONA

La residència del monestir de Sant Daniel obrirà a mitjans del 2025

GIRONA

Figueres adjudica les obres per adequar l’antic escorxador com a menjador social

FIGUERES
Medi ambient

Ventiladors, gelats de fruita i granissats de cucs perquè els animals del zoo suportin la calor

Barcelona