Societat

15 anys de teràpia pallassa

Els Pallapupas converteixen un espai trist i negre en un moment de somriures i diversió

L'ONG no ha parat de créixer durant aquests anys i planteja un futur amb molta esperança i treball d'equip amb el món sanitari

Transmetre alegria i diversió dins un hospital no és fàcil. Tampoc és fàcil oblidar-se de diagnòstics, patologies i malalties; per tant, aconseguir un petit moment de calma i d'il·lusió també es converteix en un gran esforç. Formar part d'aquestes petites intervencions és l'objectiu que demostren haver complert un equip de clowns professionals, els Pallapupas. L'ONG celebra el seu 15è aniversari regalant somriures a més de 500.000 pacients, dels quals el 70% són nens de 14 hospitals de Catalunya. Des dels seus inicis treballen per fer menys traumàtic l'ingrés a l'hospital tant de nens i nenes com d'adults i gent gran.

Un dels seus grans objectius és que en el món sanitari es prengui consciència de la feina que fan, convertir-se en un projecte assistencial i no d'entreteniment. Per això tracten cada nen de manera personalitzada gràcies al procés de transmissió, quan el personal sanitari els informa de la situació del pacient perquè després ells adaptin els temes a la situació de cadascú. A través d'aquestes petites intervencions personalitzades aconsegueixen treure un somriure als nens que passen moments delicats i dolorosos: “Volem transformar un espai gris i desolat en un de més animat i viu”, afirma la fundadora, Angie Rosales.

L'equip de clowns professionals de Pallapupas està format per 17 pallassos, 4 dinamitzadors i un equip directiu. Formar part dels Pallapupas és una feina molt impactant el primer any, ja que viuen situacions emocionals dures que fàcilment s'emporten a casa. Per això no tothom ho pot ser, es requereix conèixer bé els objectius assistencials, tenir una bona base de clown segons la seva línia artística, tenir una gran capacitat d'improvisació, una empatia per treballar amb el personal sanitari i la família dels pacients i, sobretot, saber escoltar.

Aquesta feina la fan actors i actrius professionals que treballen als hospitals a mitja jornada compaginant la feina com a Pallapupas amb diferents companyies teatrals, “no és recomanable que es dediquin a l'hospital tot el dia, normalment són dues hores per planta, que són 30 o 40 llits”. Sempre treballen en parella quan fan les intervencions i es tenen molt en compte els perfils de cada pallasso per a cada nen i situació que l'envolta.

L'entitat no ha parat de créixer durant aquests anys, passant de treballar només amb els hospitals a crear un teatre social per a persones amb malalties mentals. Aquest projecte està dividit en tres companyies: Brots, per a persones adultes amb malalties mentals; Vínculos, per als familiars, i Companyia de joves amb malalties mentals. A través de les seves interpretacions volen aconseguir que el públic s'adoni dels problemes que suposa aquesta malaltia i participi en les actuacions.

Una de les grans evolucions que han fet durant aquests 15 anys pertany a l'àmbit de la formació, quan el 2012 la Universitat de Barcelona va introduir una assignatura optativa pel grau de medicina al campus universitari de Bellvitge anomenada Noves eines per a la intervenció en el món hospitalari. La Universitat Ramon Llull també s'ha interessat pel seu programa de formació en el postgrau d'infermeria pediàtrica, que amb l'ajuda dels Pallapupas ensenya a gestionar les emocions a l'hora de treballar en entorns hospitalaris.

El 23 de març els clowns de Pallapupas es reuniran per celebrar un dels seus famosos dies, Una nit de bojos, en què amb l'ajuda d'actrius i actors reconeguts es poden recollir beneficis per ajudar els infants ingressats als hospitals catalans. Juntament amb la festa, Un dia de nassos, es vol transmetre un sentiment d'empatia cap a una societat catalana cada vegada més sensibilitzada amb aquests temes. Per als Pallapupas aquests 15 anys tot just són l'inici d'un futur ple d'esperança, il·lusió i ganes de créixer al costat del món sanitari i de les famílies de cadascun dels pacients que intenten animar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia