Osona/Ripollès

El Lluçanès impulsa acords de pastura per prevenir incendis

Vinculen Consorci, ramaders i l’Associació de Propietaris Forestals.

La seu del Consorci del Lluçanès, a Santa Creu de Jutglar, va acollir la signatura dels primers acords de pastura que vinculen l’Associació de Propietaris Forestals del Lluçanès i ramaders de la comarca. És una iniciativa tutelada des del mateix Consorci i que, com explicava la seva tècnica, Laura Megias, pretén consolidar els treballs de gestió forestal que s’han començat a fer des de l’associació i que la presència de bestiar “ajudarà a reforçar, ja que contribueix a mantenir net el sotabosc”. La firma dels acords de pastura, quatre aquesta setmana i que s’allargaran amb tres més a curt termini, dóna forma jurídica a una relació que fins ara ja havia existit en alguns casos, “però que volem fer més ferma”, deia el president del Consorci i alcalde de Prats de Lluçanès, Lluís Vila. Es fa des de la cooperació mútua i, en principi, sense contraprestacions econòmiques entre les dues parts. Es tracta, en tots els casos, de finques de bosc vinculades a l’Associació de Propietaris on s’han fet treballs previs de gestió i que, allà on no existeixin, es completaran amb punts d’aigua, noves desbrossades o tanques per acotar, si és el cas, l’àmbit de la pastura dins la finca. La Diputació col·labora en el finançament del projecte. Els acords són per cinc anys i preveuen, de mitjana, una inversió inicial de 100 euros per hectàrea.

De retruc, els acords de pastura també han de ser un instrument útil en la prevenció d’incendis. “Al Lluçanès tenim un 60% del territori que és massa forestal”, va destacar el president de l’Associació de Propietaris, Josep M. Giravent. L’entitat es va constituir el 2010 amb els primers set socis i ara ja en són una trentena. Amb tot, la propietat dels boscos del Lluçanès està molt atomitzada, amb un miler de propietaris, la gran majoria de finques molt petites.

Durant la presentació dels acords, Giravent va desmentir que el saldo sobrant de nitrogen que no quedi cobert pel bestiar assignat als terrenys de pastura es pugui compensar en altres punts, en al·lusió a les granges de porcs. Un dels assistents havia mostrat dubtes.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

salut

Cirurgia robòtica pionera per treure un tumor del cap preservant els sentits

Barcelona

Veïns de la Font de la Pólvora reclamen justícia pels dos morts de Sant Joan

GIRONA
Ciència

Aprovat el planejament pel nou centre de recerca del CSIC a la Ciutadella

Barcelona

Vidreres preveu la municipalització de l’aigua a la tardor

VIDRERES
Societat

Netegen la façana fluvial d’Amposta

Amposta
educació

El 97% dels docents han estat destinat a una de les tres primeres comarques escollides

barcelona
infraestructures

L’Estat aprova el projecte per eixamplar l’N-260 fins al coll dels Belitres

portbou
Societat

Construiran 58 habitatges de lloguer assequible a Parets del Vallès

Parets del Vallès
Societat

Barcelona aprova pujar fins als 4 euros la taxa turística, el màxim

Barcelona