Societat

Mig centenar d'entitats rebutgen l'ús de pistoles elèctriques

La Plataforma #StopTaser demana que abans es faci un “debat social i polític” sobre el seu ús

Els grups parlamentaris d'ICV-EUiA i la CUP sol·liciten la compareixença d'Espadaler

La plataforma #StopTaser , integrada per mig centenar d'entitats socials, ha demanat a Interior que paralitzi la compra de pistoles elèctriques “fins que es produeixi un debat social i parlamentari sobre la necessitat i idoneïtat” d'aquestes armes en l'arsenal del cos de Mossos d'Esquadra. És la seva resposta, mitjançant comunicat, a l'anunci del conseller d'Interior, Ramon Espadaler, sobre la decisió d'adquirir cent unitats d'aquestes pistoles elèctriques del model comercial Taser.

El portaveu de la plataforma, advocat defensor de Drets Humans, i membre de l' Observatori del Sistema Penal i els Drets Humans de la Universitat de Barcelona, Andrés Garcia, ha explicat que rebutgen l'adquisició d'aquestes pistoles perquè entenen que la decisió “no pot ser exclusivament policial ni de la conselleria d'Interior” sinó que correspon al Parlament de Catalunya.

La plataforma considera que aquestes pistoles suposen un risc per a la salut de les persones que reben les seves descàrregues. A més, creuen que poden ser usades per cometre potencials maltractaments i abusos, ja que no deixen rastre en el cos de la víctima. Per últim, avisa que Amnistia Internacional recull en el seu informe de l'any 2007 la mort de 269 persones als Estats Units, de juny del 2001 a juny del 2007, i de 15 persones al Canadà, entre mitjans del 2003 i juny del 2007, malgrat estar catalogades com a armes “no letals”.

Suport parlamentari

L'advocat Garcia ha informat que estan enllestint a “contra rellotge” la manera de fer arribar la seva demanda al Parlament. La intenció es que el tema es debati a la Comissió d'Interior, a través dels partits que estan d'acord amb la seva posició. Entre d'aquestos, ja compten amb el suport del grup parlamentari d'ICV-EUiA, que ha demanat ja avui dilluns la compareixença al Parlament d'Espadaler. La CUP també ha exigit en un comunicat la paralització de la compra d'aquestes armes. Entre els més de 50 signants que ha recollit el manifest contra l'ús de la pistola elèctrica també es troba Esquerra Republicana.

La plataforma està integrada per entitats com la Coordinadora per a la Prevenció i la Denúncia de la Tortura, la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona, Stop Bales de Goma, Justícia i Pau, la CGT, Rereguarda en Moviment, Tanquem els CIE i l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia