Societat

Menjar bé, bo i barat

Creu Roja publica un receptari amb àpats saludables per sota d'un euro

Cuiners de renom creen les receptes pensades per a famílies amb fills i sense recursos

  • La cuinera Ada Parellada, ahir a la presentació del receptari de la Creu Roja ACN.
  • VÍDEO: Per menjar bé, bo i barat

De receptaris n'hi ha milers, però potser cap, fins ara, sorgit d'una entitat humanitària en col·laboració amb cuiners de prestigi. La publicació Per menjar bé, bo i barat és un llibre de receptes per fer àpats saludables a menys d'un euro. L'ha coordinat l'equip de dietistes-nutricionistes de la Creu Roja , i hi han participat cuiners reconeguts internacionalment com Nandu Jubany, Carme Ruscalleda, Ada Parellada, Fina Puigdevall i Isma Prados. “És fàcil i està molt bé repartir aliments i fer-ho de la forma tradicional, però hem hagut de pensar com fer-ho per empoderar les famílies i donar-los dignitat”, va explicar ahir el president de Creu Roja Catalunya, Josep Marquès, en l'acte de presentació de la publicació, a la seu de la Fundació Alícia , a Sant Fruitós de Bages.

Àpats saludables a preu assequible. Aquesta és la base del receptari editat amb el suport de Nestlé i la Fundació Alícia amb l'objectiu que les famílies sense recursos puguin alimentar-se amb la major normalitat possible. Les propostes estan separades per elements: verdures, cereals, llegums, carns, ous, peixos i fruites. S'hi inclou també un últim apartat amb àpats elaborats amb conserves pensant en les famílies que reben ajuda alimentària d'entitats socials i que pateixen pobresa energètica i no poden cuinar perquè no poden pagar el gas o la llum. Així, es proposa una sopa freda de cigrons amb mongetes –“els llegums combinats amb cereals poden ser un excel·lent plat únic i són molt econòmics durant tot l'any”, recorda el receptari– o una hamburguesa de sardina en llauna –“les hamburgueses de peix són una alternativa saborosa i econòmica a les de carn. Boníssimes preparades a la planxa o al forn”.

Una de les cuineres col·laboradores del projecte, Ada Parellada, no amaga que ha estat complicat trobar receptes equilibrades, atractives i que costin menys d'un euro. “He estat dies donant-hi voltes –va explicar Parellada–. Els cuiners tenim el privilegi de poder-nos ocupar d'aquesta feina i tenim el deure social de regalar aquest coneixement”.

Sempre pensant que siguin àpats molt econòmics i equilibrats, també s'intenta promoure el consum d'aliments de proximitat i de temporada. Es proposa, per exemple, una crema freda de porro i patata –“les cremes són una bona manera de menjar hortalisses, que són riques en fibra, minerals i vitamines”–; bunyols de cigrons amb avellanes –“els bunyols són ideals per aprofitar els llegums cuits sobrant”s–, o bé una sopa d'ou amb bolets i cacauets –“l'ou és un aliment molt nutritiu i econòmic que es pot menjar 3 o 4 cops per setmana”.

El president de Creu Roja a Catalunya va recordar ahir que l'entitat humanitària ha hagut de variar la seva estratègia a causa de la forta crisi que està deixant moltes persones en situació d'alta precarietat i va explicar que la publicació del receptari econòmic és precisament una eina al servei d'aquestes persones. L'any passat, la Creu Roja va donar suport alimentari a prop de 60.000 infants en risc. Per menjar bé, bo i barat s'emmarca dins de l 'Aliança Humanitària per a l'Alimentació Infantil que s'ha marcat com a objectiu recaptar un milió d'euros per distribuir 100.000 ajuts alimentaris infantils en un any. El projecte va posar-se en marxa el maig del 2014 i fins ara ha aconseguit 710.000 euros.

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va remarcar que vist el moment que vivim s'ha de lluitar contra l'atur i també “contra les conseqüències de l'atur”. “Ensenyar a menjar bé i saludablement no només serveix per avui, sinó per sempre”, va subratllar Ruiz.

LES FRASES

El receptari pretén garantir el dret a alimentar els fills de manera saludable i amb normalitat
Josep Marquès
president de la creu roja catalunya
Els cuiners tenim el privilegi de fer una feina i el deure social de regalar el nostre coneixement
Ada Parellada
cuinera

Nou cicle de xerrades contra el malbarament

Entre els actes que organitza el Banc dels Aliments per lluitar contra el malbaratament del menjar, el 2 de març torna a posar en marxa un cicle de xerrades a les biblioteques de Barcelona. La primera serà a la Biblioteca Sant Gervasi -Joan Maragall; la segona, a la Francesc Candel (12 de març) i la tercera, a la de Fort Pienc (18 de març).



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

SOCIETAT

Treball considera insuficients les mesures preventives de la planta de Botarell

Botarell
SOCIETAT

Investigadors de la UPC creen un sistema per reduir el combustible del vaixell d’Open Arms

Vilanova i la Geltrú
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona
JUDICIAL

Llibertat per als dos detinguts acusats de fer violentes desocupacions extrajudicials

Tarragona
serveis

Un bus gratuït connectarà l’aparcament amb el centre pel Concurs de Focs

blanes