Societat

Acord perquè els exclosos de la sanitat pública puguin beneficiar-se'n

Salut i la Creu Roja pactaran que es doni atenció a immigrants i sense sostre sense permís de residència ni empadronament

L'entitat els “acollirà” tres mesos

Els exclosos del sistema públic de salut a Catalunya podrien quedar coberts mitjançant un acord que presentaran dilluns la Creu Roja i el Departament de Salut. El conseller Boi Ruiz va avançar ahir que s'està ultimant un acord perquè persones sense permís de residència o sense empadronament puguin rebre una targeta mèdica provisional i ser atesos per la sanitat pública.

Segons l'entesa, l'entitat social reconeixerà la residència de ciutadans a Catalunya no reconeguts per alguns ajuntaments per diverses situacions. Les persones que no puguin demostrar la seva residència o empadronament podran anar a la Creu Roja, que exercirà “d'autoritat neutral”, va explicar ahir Boi Ruiz, per acreditar tres mesos de residència i obtenir la targeta.

El tràmit provisional està pensat també per als estudiants estrangers o els desnonats que s'han quedat sense residència, per exemple.

Una altra cosa són les urgències. El conseller Ruiz va remarcar que són ateses en tots els casos i en totes les circumstàncies.

L'exclusió sanitària és un problema per a algunes persones, ja que té una difícil visibilitat. Un reial decret del 2012 que va imposar el govern del PP deixava sense cobertura els ciutadans sense permís de residència. Algunes comunitats autònomes van ampliar la cobertura als empadronats, amb un mínim de tres mesos. Dones embarassades i menors quedaven coberts en tots els cassos.

La Plataforma per una Atenció Universal a Catalunya va detectar a finals de l'any passat que una setantena de persones estaven excloses de la cobertura sanitària. Però els casos podrien ser més. La meitat d'aquell cens corresponia a ciutadans de la Unió Europea.

L'entitat, formada per facultatius i personal sanitari, alerta que han rebut queixes per desatenció a menors, malgrat que no n'hi hagi constància judicial perquè cap d'ells no ho denuncia.

LES XIFRES

72
exclosos sanitaris va detectar fa mesos la Plataforma per l'Atenció Universal, tot i que n'hi ha de no coneguts.
37
de les empreses d'inserció social estan situades a la ciutat de Barcelona. En total són 31.

Càritas critica l'austeritat de la UE

Càritas va criticar ahir des de Roma l'“austeritat devastadora” que la Unió Europea ha aplicat els últims anys, unes polítiques que, en la seva opinió, han creat una “Europa injusta” en la qual l'Estat espanyol ocupa el sisè lloc en risc de pobresa i exclusió social, en dades del 2013. Aquestes són les conclusions de l'informe Pobres i desigualtat en augment, un text que afirma que 123 milions d'europeus, és a dir un 24% de la població, pateixen pobresa i exclusió social. En el text es denuncia que el veritable error de la UE és “no donar suport real i assistència a aquells que tenen dificultats” cosa que, al seu parer, “allargarà la crisi”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia