Societat

7 de cada 10 catalans estan afectats per algun indicador d'exclusió social

L'informe Foessa indica que el 9% de la població del país pateix exclusió severa, una situació que afecta 198.000 llars

Catalunya ocupa el quart lloc en risc de pobresa i d'exclusió social a l'Estat

Fins a 7 de cada 10 catalans estan afectats per algun indicador d'exclusió social, segons dades de l'informe Foessa. Aquest estudi, elaborat per la Fundació del mateix nom vinculada a Càritas Espanyola des de l'any 1965, estudia de forma periòdica i continuada la situació social d'Espanya. El cardenal Lluís Martínez Sistach n'ha presentat els aspectes més rellevants, entre els quals destaca que un 9% de la població catalana pateix exclusió severa.

Els problemes d'exclusió que més afecten la societat catalana són els relacionats amb el treball, l'habitatge i la salut. Catalunya ocupa el quart lloc en risc de pobresa i d'exclusió social a l'Estat.

La taxa de pobresa i exclusió afecta el 20% de la població catalana, una xifra inferior a la mitjana de l'Estat. Amb tot, l'informe indica que s'ha produït un augment de llars que manifesten tenir dificultats per arribar a final de mes.

Més desigualtat

L'informe Foessa indica també que s'ha produït un increment de la desigualtat a Catalunya, amb una evolució inferior a la resta d'Espanya. Una desigualtat que ha crescut en un 5,4%, enfront al 8,6% d'Espanya, entre 2008-2012.

Altres dades destacades posen de manifest que a Catalunya 4 de cada 10 persones resten afectades per situacions d'exclusió lligades a temes de treball, o que 3 de cada 10 pateixen factors d'exclusió residencial (accessibilitat i adequació -barreres arquitectòniques-, habitabilitat i estabilitat de l'habitatge). L'11% de les llars ha de fer front a despeses excessives per mantenir la llar en condicions normals, la mateixa proporció que a la resta d'Espanya.

Així doncs, 1 de cada 10 persones viu allunyada dels espais de participació social i política. Hi ha una mostra clara de desafecció política. També s'ha detectat que l'exclusió social afecta majoritàriament les famílies pobres, amb baixa taxa de treball, i les famílies amb fills petits i joves.

Finalment destaca el fet que el risc d'exclusió social es duplica entre la població a l'atur i entre aquella població ocupada amb treball a precari o intermitent. Aquest risc s'incrementa entre les persones menors de 18 anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.