A causa de la crisi, la Generalitat ha de retardar promocions d'habitatge protegit
Admet que ha tingut problemes de finançament, però assegura que els pisos previstos a les comarques gironines es faran
La Generalitat ha iniciat durant l'últim any i mig al voltant d'un miler d'habitatges de protecció oficial a les comarques gironines, dels quals 343 pisos estaven en construcció durant aquest primer semestre de l'any, i 351 més ja s'han acabat. Aquest nombre suposa un increment important respecte als anys anteriors, segons dades del Departament de Medi Ambient i Habitatge. I és que l'any passat es van promoure 626 habitatges, mentre que entre el 2004 i el 2007 la quantitat rondava els 300 pisos cada any.
Malgrat l'increment de les promocions, la directora general d'Adigsa a Girona, Cristina Andreu, admet que hi ha hagut problemes de finançament i això ha fet endarrerir alguns projectes. «Tothom coneix les dificultats per obtenir finançament i l'Incasòl, com a promotor, encara que públic, no ha estat una excepció. Això ha fet que algunes promocions s'hagin endarrerit, però tot tira endavant», assegura Andreu, que hi afegeix que ha estat un problema transitori que s'està solucionant.
Les promocions possiblement afectades són les que estan en fase de projecte –n'hi ha a Besalú, Blanes, l'Escala, Peralada, Tossa de Mar i Vidreres– però també les que ja estan licitades o adjudicades –Banyoles, Blanes, Figueres, Tossa i Breda.
El Departament comunicarà la situació als alcaldes i els entregarà un nou calendari de construcció en el cas que s'hagi retardat alguna obra.
Problemes d'hipoteca
La directora dels serveis territorials d'Adigsa a Girona, Cristina Andreu, ha explicat també que s'han trobat que, pel que fa als pisos de venda, alguns possibles compradors han tingut problemes per accedir a la promoció, perquè el banc no els dóna una hipoteca. Per això en alguns casos s'ha optat per col·locar els pisos de compra en un sistema de lloguer per deu anys amb opció de compra. També diu que la gent encara expressa reserves a l'hora d'optar a un d'aquests pisos, pels veïns que s'hi pot trobar.
Pendents dels Anlló a Sant Feliu de Guíxols
òscar pinillaEl patrimoni immoble dels germans Anlló, que va revertir a la Generalitat fa prop de quatre anys, servirà a Sant Feliu de Guíxols per fer-hi hotels i apartaments. Dels nou hotels que es van heretar, l'Ajuntament n'ha requalificat sis perquè tinguin un ús com a apartaments, i els altres tres es mantindran com a oferta turística hotelera.
Gairebé 140 pisos aturats a Blanes i Tossa
jordi colomerA Blanes i Tossa, l'Incasol ha hagut d'aturar la construcció d'habitatges de protecció oficial per manca de finançament. En el cas de Tossa, està aturada la promoció de 60 pisos de protecció oficial amb opció de compra o lloguer que s'han de construir a la zona de Can Vergonyós. L'Incasol al·lega que no troba el finançament necessari per dur a terme les obres, ja que no obté de les entitats bancàries els crèdits necessaris.
En el cas de Blanes, la promoció que està aturada és la de 76 habitatges de protecció oficial en règim general de lloguer al barri de Valldolig, també per problemes de finançament. El termini per a l'adjudicació s'acabava el mes de juny passat, però no es va complir. El Departament de Medi Ambient i Habitatge va reconèixer que no s'havia pogut adjudicar dins del termini establert en un principi perquè no hi ha prou diners, i que s'està en l'espera que es pugui trobar el finançament necessari per fer-ho, negociant amb els bancs.
Pagar més ràpid la renda d'emancipació
La directora dels serveis territorials d'Adigsa a Girona, Cristina Andreu, ha explicat també que la Generalitat confia a poder «desbloquejar» les pròximes setmanes el retard que experimenta la renda bàsica d'emancipació –l'ajuda de 210 euros que el govern espanyol va anunciar que pagaria als joves que viuen de lloguer i que hi ha molta gent que fa mesos que espera–. Per Andreu, aquesta va ser «una bona idea mal gestionada» que ha comportat molta confusió. Això ha fet que hi hagi moltes consultes sobre aquesta qüestió a les oficines d'habitatge de la Generalitat, les quals, en molts casos, no poden ajudar els ciutadans perquè desconeixen en quin moment de la tramitació es troba el seu cas. Per això, el Departament d'Habitatge i el Ministeri d'Habitatge treballen per desencallar-ne el retard. Fins al primer semestre del 2009 s'han pagat 4,5 milions d'euros per aquesta ajuda per als joves.
Ajudes a la compra
Segons dades del Departament d'Habitatge, durant el 2008 es van donar disset ajuts a les comarques gironines per a l'adquisició d'habitatges usats, amb un import total de 155.850 euros. Es tracta d'ajuts per pagar una entrada pel pis (que pot ser d'entre 3.000 i 9.000 euros) i també subsidis per pagar els interessos dels préstecs hipotecaris.
Pel que fa a les borses d'habitatge, en quatre anys s'han formalitzat 426 contractes de lloguer assequible, mentre que en el cas del lloguer jove han estat 365 els contractes signats entre el 2005 i el 2008. De fet, Cristina Andreu considera que una de les claus de l'increment de peticions d'ajudes a la demarcació i també de l'augment de les mediacions és que hi hagi oficines locals d'habitatge.