Societat

Creixen un 33% les famílies gironines amb ajuts socials d'habitatge

La Generalitat va destinar l'any passat 6,6 milions a actuacions a Girona per evitar la pèrdua de la llar, un 28% més que el 2013

Es van ajudar 3.500 famílies, el 83% dels casos amb ajuts al lloguer

La Generalitat va ajudar l'any passat 3.500 famílies gironines amb problemes d'habitatge, un 33% més que el 2013, quan s'havien fet 2.633 actuacions. Aquest increment supera de bastant la mitjana catalana: a tot el país l'augment del nombre de famílies ajudades va ser d'un 27% (de 25.509 a 32.363 famílies). Segons les dades presentades ahir a Girona pel secretari d'Habitatge, Carles Sala, i el delegat del govern a Girona, Eudald Casadesús, l'Agència de l'Habitatge de Catalunya va destinar l'any passat un total de 6.635.200 euros a ajuts socials d'habitatge a les comarques gironines, un 28% més que els 5.190.800 del 2013.

La majoria dels ajuts van ser prestacions per pagar el lloguer. Concretament, en van rebre 2.911 famílies gironines, el 83% del total de famílies ajudades. Segons va explicar Sala, aquest ajut va des dels 1.700 fins als 3.000 euros anuals per llar, amb una mitjana d'uns 2.000 euros. Cal destacar que dins d'aquest apartat el març del 2014 es va posar en funcionament un nou ajut per a desocupats de llarga durada. Les comarques on més famílies van rebre ajuts al lloguer van ser el Gironès, amb 811 famílies; la Selva, amb 674, i el Baix Empordà, amb 552. I on més van créixer els beneficiaris del 2013 al 2014 va ser el Pla de l'Estany, on es van més que duplicar, i la Garrotxa, amb un 48% més.

El secretari d'Habitatge va ressaltar que hi va haver 238 casos que si no arriba a ser per l'ajut del govern haurien perdut el seu habitatge. Es tracta de les 217 famílies que se'ls va fer una prestació d'urgència per pagar el lloguer o la hipoteca i els 21 casos en què la intermediació del govern en la negociació amb els bancs va permetre arribar a una solució pactada (servei Ofideute).

També va voler subratllar el cas de les 293 famílies que viuen en un pis públic de lloguer social i van haver de rebre un ajut implícit per poder pagar-lo, tot i que és entre un 30% i un 40% més baix que el preu de mercat. Actualment el parc públic gironí és de 1.342 habitatges i només n'hi ha 73 de buits.

Pel que fa a la mesa d'emergència, que atorga habitatges de manera urgent a les famílies en risc d'exclusió social, a Girona només va haver-hi 24 actuacions. Per acabar, va destacar el programa per ajudar famílies desnonades, a qui es donen 600 euros perquè trobin un nou lloguer i després 200 euros mensuals per fer-hi front. L'any passat hi va haver 34 casos a Girona.

Sala va admetre que “la tempesta encara no està amainant” i per això el govern “no està treballant en un escenari optimista”, sinó que preveu augmentar els recursos aquest 2015 per poder ajudar un 20% més de famílies a tot Catalunya. En aquest sentit tant Sala com Casadesús van voler insistir en l'esforç del govern en polítiques socials en l'actual moment de contenció pressupostària. Sala també va voler subratllar el canvi de paradigma que hi ha hagut –d'ajudes per accedir a l'habitatge s'ha passat a ajudes per mantenir-lo– i sobretot que el perfil dels beneficiaris s'ha tornat molt heterogeni els últims temps, amb gent que no hauria pensat mai haver d'acudir a ajuts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia