Societat

Què s'hi val per carnaval?

El rebombori aixecat a Mataró per la disfressa amb què es feia mofa del 4-F qüestiona en el ple municipal el model i els límits de la festa

A Solsona s'investiga un possible delicte d'incitació a l'odi durant les festes

Els Portafardells, els personatges que fora del programa oficial apareixen en el carnestoltes mataroní per llegir els seus versots punyents i crítics amb els polítics, van reaparèixer dijous al vespre a les portes de l'Ajuntament. Disfressats amb la vestimenta que simula un cap de peix i acompanyats del flabiol i el tamborí van concentrar l'atenció dels vianants amb els seus versos crítics amb la polèmica arran de la disfressa d'un grup de joves, entre els quals el fill del regidor de Cultura i alcaldable de CiU, Joaquim Fernàndez, de policies amb un test al cap, amb al·lusió als fets del 4-F en què va quedar tetraplègic un policia. El regidor no va trigar a demanar disculpes públiques pels fets ocorreguts, que va considerar “poc afortunats”.

“Segur que no hi ha més feina i res més no us interessa que perdre el temps i fer el pena per una trista disfressa?”, van deixar anar els Portafardells aprofitant que en aquells moments tenia lloc una intervenció en el ple municipal del PP, que exigia una comissió de control per renovar i revisar la festa de carnaval a la ciutat. “Carnestoltes, com pertoca, és època de llibertat; no d'omplir-se pas la boca sinó de defensar la veritat!” Aquest segon versot, llegit a peu de carrer, va aixecar els aplaudiments dels congregats, que seguien atentament el discurs. A dins la sala de plens el portaveu del PP, José Manuel López, va insistir en la creació d'un codi ètic que permeti posar límits i concretar els temes dels quals es pot fer mofa. Tot i això, hi va afegir que s'hauria de respectar el sentit crític i el to irònic de la festa. “I com es fa això?”, li va preguntar el regidor de la CUP, Xavier Safont-Tria.

Des de l'oposició, tant la CUP, com ICV i el PSC no van estalviar crítiques sobre qualsevol censura i van acusar el PP d'oportunistes. “Si no hagués estat per la disfressa no n'estaríem parlant i no contribuirem a criminalitzar el carnestoltes de Mataró”, va concloure el portaveu socialista, Joan Antoni Baron. En acabar de llegir els seus versots els Portafardells van desaparèixer per allà on havien vingut.

Polèmica a Solsona

A Solsona, el carnaval també ha portat cua per una paròdia i la fiscalia investigarà un possible delicte d'incitació a l'odi. En aquest cas, la figura del rei Carnestoltes va aparèixer amb una capa que era una estelada i des de la carrossa simulava disparar contra suposats soldats, alguns dels quals anaven amb una bandera espanyola. Els organitzadors van excusar-se i van assegurar que no s'havia plantejat l'acte amb la voluntat d'ofendre cap col·lectiu i que es tractava d'un acte “absolutament fictici, grotesc, satíric i burlesc”.

A la polèmica s'hi ha d'afegir un dels cartells anunciadors, que els organitzadors van negar que fos oficial i que va aparèixer amb el Carnaval ja acabat, on es veia una noia amb una pistola i es podia llegir: “Carnaval feixista i paramilitar. Vine a matar espanyols en un ambient festiu, pacífic i familiar.” Les crítiques es van estendre a les xarxes socials, així com des dels partits, i el mateix ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va qualificar els fets d'inacceptables.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia