Societat

Aportacions per al monument a la independència

Els donatius serveixen per pagar els 45.000 euros que reclamen els artistes

L'Ajuntament ajuda en la difusió

Arenys de Munt va voler deixar constància que és el bressol de les consultes sobiranistes i el 2010 va fer aixecar a l'entrada del poble quatre columnes gegants de ferro que simbolitzen l'estelada. El monument s'ha convertit en un símbol pel que representa, però els veïns també saben que al darrere hi ha unes despeses que no s'han pagat i que això “no enorgulleix ningú i dóna mala imatge” al municipi.

Els autors del monument reclamen des de fa temps acabar de cobrar els 45.000 euros que els deuen per la seva feina. L'Ajuntament té clar que no pot assumir el deute que van contraure els organitzadors de l'aplec independentista que van encarregar el monument, que un temps després van decidir donar-lo a l'Ajuntament. Des del consistori, però, el regidor d'Hisenda, Josep Sànchez, assegura que només es pot donar un cop de mà difonent la campanya perquè l'Ateneu Independentista pugui recaptar els diners i acabar de pagar el deute.

El primer pas ha estat obrir un compte corrent al web Totsomarenysdemunt.cat, on es poden fer els donatius destinats íntegrament a pagar l'artista, Pep Solé, que es va encarregar de fer l'estructura de ferro. En aquest mateix web, que ja es va activar pel cinquè aniversari de la consulta, els responsables de l'aplec independentista ja expliquen que no es van poder recollir prou fons en la cinquantena d'actes organitzats, entre els quals dos macroconcerts on el temps no va acompanyar. Tampoc hi va ajudar, segons diuen, el poc ressò dels últims aplecs, fet que va estroncar les previsions amb les quals treballaven des de l'Ateneu per acabar de pagar el monument.

La decisió de fer el monument, tal com apunten, va ser de la comissió que va muntar el primer aplec, que va considerar que es podria pagar tenint en compte l'embranzida del procés en què més de seixanta mil voluntaris participaven en l'elaboració de les consultes i seixanta mil més ja havien votat.

En les últimes reunions que ha mantingut l'Ajuntament amb els responsables de l'Ateneu, entre els quals hi ha l'exalcalde d'Arenys de Munt Carles Mora, que va protagonitzar la primera consulta, s'ha posat de manifest la necessitat de saldar els deutes i fer-ho amb el màxim de transparència. Per això es faran públiques les quantitats rebudes a mesura que es vagin tenint noves aportacions fins a exhaurir el deute. Des del consistori no s'amaga que hi ha d'altres despeses menors pendents amb l'empresa que va fer els fonaments o els encàrrecs de les reproduccions del monument, que també es deuen a l'artista.

LA XIFRA

45.000
són els euros que es deuen pel monument dels 56.000 que es van pressupostar per l'encàrrec de l'aplec


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia