Madetres celebra 50 anys fent cuines en una nova planta amb impressora 3D
L’empresa, ara grup Alvic, inaugura divendres un showroom’ al polígon Mas d’en Prat.
L’any 1993 hi va haver una crisi. Comparada amb l’actual va ser un vist i no vist. Per algunes empreses com el grup Alvic, però, va ser un avís. Van decidir ja llavors que havien d’exportar i que ho havien de fer no només posant venedors sinó ideant un producte, sabent primer què volem vendre. Ho explica Javier Rosales, fill del fundador de Madetres, Alejandro Rosales, i que és el director general del grup Alvic. Des d’aleshores, l’empresa no ha parat d’idear nous productes i nous models de negoci.
Com a Madetres, empresa mare, primer va ser la cuina modular canviant la tradició de les cuines fetes a mida per fusters; després, el 1975, la creació d’Alvic (Alcaudete-Vic) per fabricar components i producte que va permetre exportar. No podíem exportar cuines fetes a mida, diu Rosales. Més tard, el 1992, Ofitres. I enmig, inventat també pel pare, el producte Luxe, un material de to brillant que no es ratlla. En els darrers anys AlvicCenter, la divisió de distribució pròpia que permet que ja tinguin al voltant de 25 establiments a Espanya.
Hem entrat a la tercera revolució industrial, diu Rosales. I això passa per la impressió en tres dimensions. La planta nova oberta a Vic ara n’hi ha tres i dues més a Jaén pot fabricar cuines a mida i a gust del client en quinze dies i a baix cost industrial, diu Rosales. Tal com es vol la cuina s’entra a l’ordinador i d’allà surt feta. Aquest model, únic a Espanya, està instaurat a Vic i a una planta de Jaén i volem exportar-lo a fora, ho volem replicar. De fet, ja hi ha en projecte la implantació d’una planta als Estats Units per a tot el mercat americà, del nord i del sud i a Turquia per al mercat dels Països de l’Est i els del Orient Mitjà. A tots dos països ja hi tenen un peu posat amb un distribuïdor propi. L’empresa està preparada per proveir al mercat de la gran superfície i mai serà més d’un 40% i al de la botiga pròpia o botigues que ja tenen de clients.
Aquest nou model de producció ha suposat també un canvi en el personal, ara hi ha més enginyers i tècnics que personal de fàbrica. I Rosales ho té clar: Ja no venem només mobles, sinó model de negoci.
L’any 2014 l’empresa va facturar 123 milions d’euros, un 27% més que l’any anterior, i esperem arribar aquest 2015 als 150 milions d’euros. Compten amb una plantilla de 670 treballadors, dels quals poc més de 200 són a Osona.