Osona/Ripollès

“És un dolor que t’immobilitza”

Sandra Bermúdez, de Sant Joan, pateix endometriosi, una malaltia desconeguda.

El març és el mes de la lluita contra l’endometriosi, una malaltia que pateixen entre el 10% i el 15 % de dones en edat fèrtil, però que és una gran desconeguda i, el pitjor de tot, no té cura. Sandra Bermúdez és de Sant Joan de les Abadesses, té 35 anys i la pateix des dels 14 anys. És vocal de l’associació Endo & Cat, d’afectades per endometriosi, una entitat que vol trencar tabús sobre aquesta malaltia i intentar que s’investigui més.

L’endometriosi és una malaltia crònica però benigna, de caràcter ginecològic, i es produeix quan l’endometri, que és la capa que cobreix la part interior de l’úter, es forma fora. Això fa que el teixit endometrial s’enganxi a diferents òrgans com a les trompes o als ovaris. “Jo per exemple tinc dos quists als ovaris de teixit endometrial que també se’n diuen de xocolata pel color que tenen”, explica Bermúdez. El pitjor, però, són els símptomes i efectes d’aquesta malaltia: “Pateixes molt dolor, sobretot durant la menstruació, i no passa amb cap tipus d’antiinflamatori, i dura molts dies”. També en té d’altres d’associats com trastorns intestinals i digestius, o còlics forts, i suposa un greu problema d’infertilitat: entre un 30-40% de dones amb endometriosi no poden tenir fills o els costa molt.
Bermúdez explica que tot això afecta molt el dia a dia d’una persona amb endometriosi, “en el meu cas, pot ser que em vingui la regla a la nit o al matí i ja no pugui anar a treballar, perquè no hi ha manera que em passi el dolor. T’incapacita i t’immobilitza. No és un dolor menstrual, és de tipus còlic”, assegura. Per acabar-ho d’agreujar, l’única “manera que tenen per pal·liar el dolor és algun sistema de tipus hormonal, com ara les pastilles anticonceptives, “però tampoc són una solució perquè porten estrògens i a nosaltres no ens va bé, perquè és el que fa que es reprodueixi l’endometriosi”, explica Bermúdez. Les dones que pateixen aquesta malaltia es troben sovint amb una diagnosi tardana, “a mi m’han trigat 20 anys a diagnosticar-m’ho: em va venir la regla als 14 i m’ho van diagnosticar amb 34”, i afegeix, “durant tot aquest temps jo he anat malmetent el meu sistema reproductiu sense saber-ho, perquè no sabia que les pastilles anticonceptives ens anaven malament”.

Bermúdez també explica que no hi ajuda gens que hi hagi tants mites sobre el dolor menstrual. “La regla no fa mal”, assegura, “pots tenir alguna molèstia que amb un paracetamol o un ibuprofè te’l para. Si no és així és que tens un altre tipus de problema segur”. Bermúdez diu que la societat ha d’aprendre a no normalitzar el dolor de la regla. Però el més desesperant de tot és que no té cura. Bermúdez explica que s’operen els quists i es treu el teixit endometrial enganxat, però ningú assegura que no es reprodueixi, “no se sap gairebé res sobre aquesta malaltia”, i afegeix sarcàsticament que “com que no ens morim, no hi veuen problema”.

La notícia completa a El 9 Nou


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia