LUIS CRIADO
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ DE MINUSVÀLIDS DE CUBELLES
«Els ajuts de la llei de la dependència són insuficients»
La recerca de recursos econòmics per als discapacitats i la desaparició de les barreres arquitectòniques és la lluita diària de Luis Criado i la seva associació
Creada el 2007, l'Associació de Minusvàlids de Cubelles (AMICU) compta actualment 80 socis. L'entitat dóna servei tant a les persones amb discapacitat física com psíquica, amb l'objectiu prioritari d'integrar al màxim el col·lectiu en la societat.
–Quin són els problemes a què s'enfronta una persona amb discapacitat a Cubelles?
–«Una desatenció generalitzada, que crec que es deu al desconeixement. No dic que els assistents socials facin malament la seva feina, però per entendre una persona discapacitada cal ser discapacitat. Crec que la regidoria d'Acció Social està acostumada a tractar un altre tipus de problemes, però en el cas de les persones amb discapacitat, la persona en surt perduda, i s'adreça a nosaltres.»
–En què pot ajudar la seva associació els discapacitats?
–«Per exemple, a omplir tots els papers de revisió de la seva discapacitat, i a comprovar si es tenen dret a ajuts de la llei de la dependència. També els donem suport psicològic. Moltes d'aquestes persones no poden sortir, i nosaltres els organitzem excursions.»
–La llei de la dependència ha generat moltes crítiques. Com està funcionant a Cubelles?
–«Nosaltres l'hem gestionat a més d'una desena de persones, i els ajuts són totalment insuficients. Una persona que té una dependència severa cobra 320 euros al mes. Però les persones que tenen grans minusvalideses, que són grans dependents, són els que menys reben. Creiem que aquestes persones han de tenir una cobertura total per part de tots els governs. La immensa majoria són persones molt pobres, que no superen els 500 euros al mes.»
–Una de les queixes que han realitzat a l'Ajuntament és l'important nombre de barreres arquitectòniques que hi ha al municipi.
–«Tota l'obra nova ha de ser accessible. I a Cubelles, entre la via del tren i l la carretera, hi ha una vorada que no ho és. A la regidoria d'Acció Social s'ha d'atendre les persones que van amb cadira de rodes pel carrer, perquè hi ha escales. El comerç també és molt poc accessible. Quatre persones de l'associació que van en cadira de rodes han caigut pel mal estat del carrer, però les seves denúncies s'han resolt amb un decret d'alcaldia dient que l'Ajuntament no n'és responsable.»
–Tot i això, sí que ha hagut certes millores des que va néixer l'associació.
–«A les platges, de no haver-hi ni una fusta, ara hi ha un 70% dels accessos de fusta molt a prop de l'aigua; i un lavabo per a minusvàlids... Ara també vas pel poble i veus places de minusvàlids pertot arreu.»
–Com a responsable de l'associació, què li demana a l'Ajuntament?
–«Volem que no se'ns rebutgi. En tres anys, no hem rebut cap subvenció, tot i que més de 50 associacions del municipi estan subvencionades.»
–I a la ciutadania?
–«Ens agradaria que, si hi ha persones que estan decidides a ajudar-nos, es facin socis i s'apuntin a les excursions; sempre hi ha algú a qui ajudar. Demanem solidaritat, que la gent es posi en la pell d'aquestes famílies.»
Notícies relacionades
Escriure un comentari
Identificar-me.
Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar.
Vull ser usuari verificat.
Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.