Societat

Besalú, Peralada, Mieres, Amer i Banyoles, a processó

Les congregacions dels Dolors d'aquests municipis inicien les seves processons dedicades a la Dolorosa

Els congregants i veïns de Besalú, Mieres, Banyoles, Peralada i Amer passejaran avui les respectives Doloroses en record dels set dolors de Maria, una advocació de la tradició cristiana relacionada amb la passió de Jesús. La més popular és la de Besalú, que és l'acte que tanca el Quinari i un seguit d'actes com la missa oficiada pel bisbe de Girona, Francesc Pardo, amb la professió dels nous congregants. El bisbe també presidirà la processó, que sortirà de Sant Pere a les nou del vespre, precedida pels manaies i amb el pas de la Verge dels Dolors i els estaferms –una mena de guàrdia personal– com a epicentre. El cant de la Salve per part dels cor dels apòstols serà un altre dels moments culminants. Lluïsa Auguet és la penonera.

A Banyoles, el penoner de la germandat és Pere Roca i el de la congregació, Joan Font. La processó, amb tres passos principals: la Dolorosa, els manaies i el pas de les Dones, sortirà a les nou de Santa Maria dels Turers, precedida dels manaies. A Mieres, la representació del fragment de la passió de Fra Antoni de Sant Jeroni –del segle XVIII– encetarà, a les nou, la processó.

A Peralada, la processó del Silenci és una de les més antigues de la demarcació, amb vuit-cents anys d'antiguitat. Sortirà de la parròquia de Sant Martí pels carrers del nucli antic. A part del pas de la Dolorosa, hi destaca la famosa creu gòtica processional que obre el seguici i el santcrist negre, que és una de les imatges més venerades pels veïns. Els actes s'inicien avui amb una missa a les 20.30 h i a continuació es farà la processó, i després, brunyols.

A Amer, la processó penitencial començarà a dos quarts de deu de la nit amb l'acompanyament del maniple de manaies, l'Agrupació Musical i el cor parroquial d'Amer. Sortirà de la plaça del Monestir i recorrerà els carrers del nucli antic. A la plaça de la Vila, hi haurà la lectura d'una oració, el cor parroquial interpretarà l'Stabat Mater i el parenostre, i el prior farà la tradicional salutació a la Verge amb el penó de la congregació. La Congregació dels Dolors d'Amer ha estrenat lloc web (Elsdolorsamer.cat). Ahir es va anul·lar la portada de penons a casa del prior i la priora a causa de l'accident de l'avió als Alps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia