Armats d'aniversari
Demà una legió amb 780 manaies desfilarà per Girona
Tretze municipis amb estaferms o romans s'uniran a la trobada per celebrar els 75 anys d'història dels armats de Girona
L'agrupació Manaies de Girona viurà demà el seu dia més gran. Els actes de celebració dels 75 anys d'història d'aquesta entitat tan arrelada a la ciutat de Girona viuran demà el colofó amb la celebració de la gran trobada de manaies d'arreu de les comarques gironines, que reunirà més de 780 armats en una mateixa desfilada.
Provinents de tretze municipis d'arreu de la demarcació, a banda de Girona, els armats, estaferms i romans s'uniran en l'anomenada Vexillatio Gerundensis per desfilar tots junts en una imatge sense precedents a la capital. Aquesta sortida extraordinària dels manaies es farà coincidint amb el diumenge de Rams i oferirà imatges inèdites fins ara. Així, per exemple, els participants en la gran desfilada sortiran des del Palau Firal i això farà que al voltant de les cinc de la tarda es puguin veure centenars de manaies desfilant en formació.
El president de Manaies de Girona, Narcís Reixach, reconeix “la bona predisposició” de tots els grups de manaies gironins per participar en aquesta sortida d'excepció per la capital gironina. Hi haurà armats d'Amer, Banyoles, Besalú, Bescanó, Blanes, Campdevànol, Camprodon, Figueres, les Planes, Mieres, Sant Hilari i Verges. La sortida oficial es farà des del Rellotge de la Devesa per anar cap a l'avinguda Ramon Folch, Gran Via, plaça Calvet i Rubalcaba, Migdia, carrer de la Creu, Joan Maragall, Gran Via, Sant Francesc i plaça Catalunya, on es farà l'acte central. Des d'allà es retornarà cap a Correus i la Devesa, amb parada a l'escola Joan Bruguera perquè els Manaies de Girona facin els honors a la resta de formacions d'armats, que hauran col·laborat. L'espectacularitat vindrà donada pels més de 600 metres que farà la formació tota junta com si una legió entrés a Roma. Això sí, es farà a pas ràpid i sense el repicament característic de les llances, perquè, si no, la durada de la desfilada seria molt més llarga. També hi haurà un concurs d'Instagram durant la desfilada.
Les Doloroses surten pels carrers gironins
J.CEl cant de la salve per part del Cor dels Apòstols i la cerimònia del Sotmetiment dels Estaferms van ser ahir els moments culminants de la processó dels Dolors de Besalú, que va presidir el bisbe de Girona, Francesc Pardo. Lluïsa Auguet va ser l'encarregada de dur el penó de la congregació. A Amer, també va ser especialment emotiva la salutació del prior a la Mare de Déu dels Dolors i el cant de l'Stabat Mater. Com la de Besalú i la d'Amer, també van ser molt concorregudes –hi va haver més participants que no pas espectadors– la processó de Mieres, que es va iniciar amb la representació d'un fragment de la Passió de Fra Antoni de Sant Jeroni; la del Silenci de Peralada; la d'Amer, i la de Banyoles. Totes van estar precedides dels respectius maniples de manaies, excepte en el cas de Peralada.
Inauguració de la plaça dels Manaies, dimecres
La sortida del dimecres sant dels Manaies de Girona tampoc serà convencional. Coincidint amb el seu 75è aniversari, els manaies aprofitaran la tradicional sortida per entregar el penó d'aquest any de la Setmana Santa per inaugurar la plaça dels Manaies de Girona. L'Ajuntament de Girona ha volgut contribuir en aquest any d'aniversari farcit d'activitats de celebració dedicant un espai de la ciutat a aquesta entitat gironina, creada l'any 1940. El consistori reconeix així la vinculació de l'entitat amb la capital gironina, amb la seva presència en la processó i en la Setmana Santa gironina, però també com a organitzadors de la cavalcada de Reis.
La nova plaça dels Manaies de Girona està ubicada entre la Gran Via i el passatge Emili Blanch, a tocar de la seu de la Generalitat. Els manaies sortiran des del Castrum a les vuit del vespre de dimecres sant i, després de fer un recorregut pel Barri Vell, s'encaminaran cap a la nova plaça dels Manaies. L'objectiu és que s'hi arribi cap a dos quarts de nou per fer la inauguració de la plaça i de l'estàtua dedicada als manaies, obra de Domènec Fita. Des d'allà, els manaies seguiran el recorregut fins a la Casa Carles per fer entrega del penó a Josep Oller, en reconeixement del fet que és l'únic supervivent dels 26 manaies que van fer la primera sortida, el 1940. Oller té 95 anys i, per això, també hi seran presents els copendonistes d'enguany, que ho han estat durant aquests 75 anys. Així se'ls reconeix també la tasca feta en l'any de l'aniversari.