Societat

El cas Diemen arribarà al Congrés

Es buscarà una escletxa legal per aturar la degradació de les antigues naus

L'estat d'abandonament de les instal·lacions de l'antiga nau de Diemen, situada al centre de Sant Hipòlit de Voltregà, a Osona, s'han convertit en un maldecap per a l'Ajuntament. Durant els últims anys el que havia estat una fàbrica de components electrònics que donava centenars de llocs de treball, ara és un lloc on hi tenen lloc reiteradament saquejos i, fins i tot, incendis. Per posar-hi remei, el consistori ha imposat sancions i ha fet requeriments als propietaris, que majoritàriament són diverses entitats financeres, perquè hi posin mà. Però no se'n surten. Per això ara han iniciat una nova via: explorar una modificació de la llei concursal, que vehicularan a través del diputat socialista Joan Rangel, perquè els ajuntaments puguin actuar d'ofici i amb més celeritat. “Tots els requeriments que fem es dilaten en el temps, les respostes són lentes i no tenim cap mitjà per actuar de forma subsidiària”, explica Vilamala. Si actuessin, ho farien sense cap garantia que la despesa que fessin, i que seria elevada per les dimensions de la nau, tingués un retorn immediat. Per aquest motiu, proposen una modificació legal que els permetés actuar amb un informe dels Mossos o dels Bombers i que la intervenció anés acompanyada de l'obligació dels bancs de rescabalar la despesa de forma immediata. Per resoldre-ho, Rangel s'ha compromès a analitzar la llei concursal per buscar l'escletxa que permeti actuar als ajuntaments. “Analitzarem quines són les iniciatives parlamentàries que es poden fer per buscar-hi una sortida i perquè els ajuntaments no es trobin amb la impotència d'estar en una situació així anys i panys”, diu Rangel.

La Vitri de Torelló, un cas semblant

Una situació pràcticament idèntica a la de Diemen es viu a les antigues naus de la Vitri de Torelló, també a Osona. D'ençà que les instal·lacions van quedar en desús pel tancament de l'empresa el 2008, es van convertir en un niu de problemes i de saquejos. Malgrat el tancament perimetral i la vigilància privada, la situació s'ha acabat deteriorant. L'Ajuntament ha incoat un expedient per declarar ruïna les instal·lacions i instar els propietaris a deixar net el solar. En cas contrari, hi actuarà subsidiàriament i en derivarà els costos. Dies enrere, l'alcalde, Santi Vivet, va comentar que hi havia més d'una empresa disposada a executar l'enderroc per un cost mínim a canvi de la ferralla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia